Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vláda súhlasila so zlúčením štátnych poisťovní VšZP a SZP

Richard Raši, Róbert Fico
Richard Raši, Róbert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda dnes súhlasila so zlúčením dvoch štátnych zdravotných poisťovní - Všeobecnej a Spoločnej zdravotnej poisťovne, nástupníckou spoločnosťou by mala byť VšZP. Koncepciu zlúčenia má vypracovať minister zdravotníctva Richard Raši do konca septembra, nová poisťovňa by mala začať fungovať od roku 2010.

Spojenie týchto zdravotných poisťovní kabinet Roberta Fica ešte začiatkom roka odmietol. "Pripravíme koncepciu, ktorá bude hovoriť o všetkých krokoch, ktoré sú potrebné ku realizácii zlúčenia poisťovní," povedal dnes novinárom po rokovaní vlády Raši. Materiál, ktorý bude obsahovať detailné údaje o zlúčení, poskytne aj informáciu o úsporách a nákladoch transakcie, dodal.

Opätovné predloženie zámeru na zlúčenie poisťovní zdôvodnil Raši finančnou a hospodárskou krízou, pre ktorú už stratili prácu desiatky tisíc ľudí a spomalil sa rast platov. Výsledkom je podľa neho nižší výber poistného. Zhoršila sa tiež platobná disciplína pri odvádzaní preddavkov, klesli aj ostatné príjmy poisťovní.

"Som presvedčený o tom, že toto zlúčenie prinesie úspory," poznamenal minister financií Ján Počiatek. Podľa ministra zdravotníctva obe štátne poisťovne poskytujú rovnaké služby na tých istých miestach. "Keď sa minimálne zrušia duplicitné činnosti, tak už minimálne úspora v tomto momente bude jasná," myslí si Raši.

Nástupnícka poisťovňa by mala začať fungovať od januára, celý proces zjednotenia by sa mal ukončiť do roku 2011. Schválený zámer počíta s tým, že na preklenutie zlučovacieho obdobia môže štát poskytnúť VšZP návratnú finančnú výpomoc, alebo zvýši jej základné imanie. "V prípade, že by bolo potrebné nejakým spôsobom finančne im pomôcť na úvod, ale preukáže sa, že to vykáže oveľa väčšie úspory v budúcnosti, samozrejme, že aj s takýmto variantom by som súhlasil," tvrdil Počiatek.

Výška sumy prípadnej pomoci zatiaľ nebola vyčíslená. Ficov kabinet zlúčenie VšZP a SZP v januári odmietol po tom, čo sa stotožnil s tvrdením ministerstva zdravotníctva, že spojenie štátnych poisťovní by viedlo k odchodu časti poistencov do súkromných poisťovní. Na Slovensku ponúkajú svoje služby popri dvoch štátnych zdravotných poisťovniach aj tri súkromné. Príjmy zdravotných poisťovní sa podľa štatistík Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vlani zvýšili o 11 percent na 98,69 miliardy Sk (3,28 miliardy eur).

Za prvých päť mesiacov tohto roka medziročne rástli o 5,7 percenta na 1,36 miliardy eur (takmer 41 miliárd korún), oproti plánu však boli nižšie asi o 3,5 percenta. Vo VšZP a SZP bolo začiatkom roka poistených spolu 3,55 milióna ľudí, čo sú asi dve tretiny z celkového počtu poistencov. Súkromná poisťovňa Dôvera mala viac ako 850.000 poistencov, súkromná Apollo evidovala takmer pol milióna a súkromná Union vyše 360.000 poistencov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu