Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lodenice by nemali prepúšťať, pomôže vláda

BRATISLAVA - Spoločnosť Slovenské lodenice Komárno, a.s. by nemali prepúšťať. Ako informovalo Ministerstvo hospodárstva, vláda na záchranu komárňanských lodeníc zvýši prostredníctvom Eximbanky úverovú angažovanosť v tejto spoločnosti.

"To umožní naplniť obchodný plán spoločnosti pre tento a budúci rok v počte približne osem nových lodí. To v konečnom dôsledku bude znamenať, že spoločnosť nebude musieť prepúšťať. Nechali sme si predstaviť obchodný a investičný plán spoločnosti, z ktorého vyplynulo, že táto spoločnosť má budúcnosť. Problém je v súčasnosti s prefinancovaním už zakontrahovaných lodí," povedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek po stretnutí s manažmentom lodeníc. Firma pred týždňom avizovala, že kvôli zlej obchodnej situácii plánuje hromadné prepúšťanie v počte 198 zamestnancov.

Lodenica v Komárne je podľa rezortu hospodárstva typickým príkladom nastavenia slovenského priemyslu, keď výroba tejto spoločnosti je na 100 % závislá od exportu a na odbere zo strany jej zahraničných odberateľov. "SLKB sú nielen veľkým zamestnávateľom v regióne ale aj významným európskym výrobcom veľmi kvalitných lodí. Ide o jednu z posledných lodeníc, ktoré prežili v priestore bývalého tzv. východného bloku. Bola by škoda, aby podnik prešiel do postupného útlmu alebo by mu hrozil zánik," dodal Jahnátek. Vláda s manažmentom lodeníc bude o konkrétnych podmienkach podpory ešte rokovať.

Lodenice v Komárne majú vyše 100 ročnú tradíciu. Počas tohto obdobia v lodenici postavili vyše 1 900 plavidiel rôzneho typu a určenia. Spoločnosť E.I.C., a.s., ktorá je stopercentnou dcérskou firmou European American Investment Bank AG vlastní v komárňanských lodeniciach 70 % akcií. Zvyšok drží v rukách Fond národného majetku SR. Firma SKLB zamestnáva 1 000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu