Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Štátne lesy chcú prepustiť 785 ľudí

BANSKÁ BYSTRICA - Štátom ovládaná firma Lesy SR plánuje znížiť počet zamestnancov o 785 ľudí, zlúčiť odbytové závody či predávať drevo odberateľom priamo v lese, aby znížila svoje náklady o 21 miliónov eur (632,6 milióna korún) ročne.

Vyplýva to z materiálu ministerstva pôdohospodárstva. Premiér Robert Fico zmenami v podniku podmienil poskytnutie štátnej pôžičky 67 miliónov eur (2,02 miliardy korún), ktorú Lesy SR potrebujú na prekonanie dôsledkov hospodárskej krízy.

O prácu by mali do konca roka 2010 prísť najmä technickí pracovníci, časť z nich by mala podľa hovorkyne podniku Anity Fákovej odísť do starobného dôchodku. Firma koncom apríla zamestnávala 3905 ľudí, ešte v roku 2003 v nej pracovalo takmer 10.000 zamestnancov. Podnik zníži počet svojich odbytových závodov z 26 na polovicu, zo 169 na 100 by mal poklesnúť aj počet lesných správ.

Náklady chcú lesníci ušetriť aj predajom približne tretiny dreva priamo na odvozných miestach. Väčšinu suroviny podnik doteraz vozil na svoje odbytové sklady a až odtiaľ predával. Firma obhospodaruje necelú polovicu slovenských lesov a približne rovnaký podiel má aj na trhu s drevom.

Štátnu pôžičku na desať rokov s odkladom splátok do roku 2012 lesníci údajne potrebujú pre pokles odbytu a zníženie cien guľatiny. Príjmy z predaja dreva nepostačujú podľa zverejneného materiálu ani na pokrytie najnevyhnutnejších výdavkov na chod firmy. Peniaze chýbajú najmä na pestovanie a ochranu lesa.

Časť prostriedkov plánuje firma použiť aj na odstraňovanie povodňových škôd. Peniaze by mali lesníci začať splácať keď sa zvýši cena dreva, najneskôr od roku 2012.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu