Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ekonómovia čakajú pokles HDP o 4 percentá

BRATISLAVA - Analytici očakávajú tento rok medziročný pokles hrubého domáceho produktu krajiny v priemere o štyri percentá.

Vyplynulo to z májového prieskumu Národnej banky Slovenska medzi ekonómami vybraných ôsmich bánk. Od začiatku roka sa výhľad výkonu ekonomiky postupne zhoršuje, v januári ešte analytici predpovedali rast HDP vo výške 3,2 percenta.

Vývoj slovenskej ekonomiky, ktorá v predchádzajúcom období patrila k najrýchlejšie rastúcim v rámci Európskej únie, v tomto roku podobne ako ďalšie štáty únie negatívne zasiahne hospodárska kríza. Problémy sa prejavili už v prvom kvartáli, keď HDP podľa prvého odhadu Štatistického úradu klesol medziročne o 5,4 percenta. Dôvodom bol pravdepodobne pokles zahraničného dopytu aj domácej spotreby.

Svoje odhady výkonu ekonomiky už pre vplyv krízy revidovala centrálna banka. NBS očakáva, že HDP v tomto roku padne o 2,4 percenta, zatiaľ čo predtým predpokladala rast o 2,1 percenta. Prognózu zatiaľ neupravila vláda, ktorá stále vychádza z februárového odhadu rastu o 2,4 percenta. Čísla by malo ministerstvo financií spresniť v najbližších týždňoch.

Oživenie analytici predpokladajú na budúci rok, keď by mal HDP stúpnuť v priemere o 1,9 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu