Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Priebežné dôchodkové systémy nie sú odolné voči kríze, tvrdí Špidla

Eurokomisár Vladimír Špidla
Eurokomisár Vladimír Špidla (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Voči negatívnym dôsledkom hospodárskej krízy nie sú odolné ani priebežné dôchodkové systémy, ktoré vyplácajú penzie z vybraných odvodov. Na dnešnej konferencii o dôchodkových systémoch v čase krízy to povedal eurokomisár Vladimír Špidla.

Problémy na svetových finančných trhoch však podľa neho výraznejšie zasiahli kapitálové systémy, v ktorých ľudia peniaze určené na dôchodok investujú. "Ani priebežný dôchodkový systém nie je úplne odolný voči dôsledkom finančnej krízy, pretože priebežné dôchodkové systémy vyžadujú stabilné verejné financie. Štáty, ktoré nezvládli stabilizovať svoje financie, tým môžu podstatne ohroziť fungovanie dôchodkových systémov," povedal eurokomisár na tlačovej konferencii.

Priebežné dôchodkové systémy, ktoré obvykle spravuje štát, tiež negatívne ovplyvňuje demografický vývoj. Pre nižšiu pôrodnosť totiž v budúcnosti pribudne dôchodcov a zníži sa počet ľudí v produktívnom veku, ktorí budú na ich penzie prispievať. Špidla však poznamenal, že táto forma vyplácania penzií zostane v Európe dominantná.

Slovensko sa chce podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) napriek reforme dôchodkov v predchádzajúcich rokoch spoliehať na štátom zaručený dôchodkový systém. V súčasnosti polovica povinných dôchodkových odvodov zhruba 1,5 milióna ľudí smeruje na účty v súkromných dôchodkových správcovských spoločnostiach a zvyšok do verejnoprávnej Sociálnej poisťovne.

"Naďalej sa mienime spoliehať na medzigeneračnú solidaritu a priebežný systém. Napriek tomu, že neexistuje ideálny systém, vieme, že v čase kríz a rôznych turbulencií priebežné systémy fungovali lepšie a boli bezpečnejšie ako systémy založené na súkromnom pilieri," uviedol Fico.

Súčasná vláda nastavenie systému od svojho nástupu kritizovala a postupne menila jeho parametre. Podľa premiéra jeho kabinet nechce dôchodkovú reformu zrušiť, ale ju upravovať, aby sa znížili riziká strát sporiteľov. "Ja nevylučujem ďalšie znižovanie poplatkov, nevylučujem ďalšie kroky, ktoré budú znamenať, že dôchodkové správcovské spoločnosti preberú ešte väčšiu zodpovednosť, budú musieť niesť zodpovednosť za to, akým spôsobom nakladajú s peniazmi sporiteľov," uviedol Fico.

Špidla nastavenie slovenského dôchodkového systému komentovať nechcel, pretože je v kompetencii vlády a Európska komisia zaň nezodpovedá. Navrhol však posilnenie právomocí spotrebiteľských združení, ktoré by podľa neho mohli budúcim penzistom uľahčiť rozhodnutie, či si budú sporiť len v priebežnom systéme, alebo aj na vlastnom účte v súkromnej spoločnosti.

Slováci sa v súčasnosti môžu rozhodnúť, či sa povinného odkladania peňazí u niektorej zo šiestich súkromných DSS nezrieknu. Vláda im až do konca júna po druhý raz umožnila vystúpiť z druhého piliera. Čím viac ľudí opustí DSS, tým vyššie budú príjmy Sociálnej poisťovne. Do nej sa totiž presunú našetrené peniaze sporiteľov, ktorí zrušia svoj účet v DSS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu