Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Volkswagen v máji opäť odstaví výrobu

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bratislavský závod nemeckej automobilky Volkswagen odstaví v polovici mája na päť dní výrobu. Dnes o tom informovala hovorkyňa závodu Daniela Rutsch. Fabrika tento rok už viackrát zastavila linky pre nižší záujem o kúpu nových áut v dôsledku hospodárskej krízy.

"Volkswagen Slovakia má vysokoflexibilný výrobný systém, ktorým sa výrobná kapacita prispôsobuje primerane dopytu na trhu," povedal člen predstavenstva pre personálnu a finančnú oblasť Volkswagen Slovakia Bohdan Wojnar. Bratislavský závod preruší výrobu automobilov od 11. mája do 15. mája, produkcia vozidiel by sa mala opätovne spustiť 18. mája.

Zamestnanci môžu počas odstávky čerpať dovolenku z roku 2008 a 2009 či náhradné voľno; prípadne dostanú od automobilky náhradu mzdy vo výške 66 percent z priemerného platu. Odstávka sa podľa Rutsch nedotkne pracovníkov v martinskom závode. Výroba v závode sa zastaví napriek tomu, že štát prostredníctvom šrotovného v dvoch kolách podporil nákup viac ako 40.000 nových áut.

Na dotácie išlo celkom 55,3 milióna eur (1,67 miliardy Sk). Podobnú podporu zaviedli aj ďalšie štáty v Európe. Volkswagen na Slovensku však vyrába najmä drahšie modely, a to terénne autá Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne a Audi Q7. Z jeho liniek schádzajú aj rodinné vozidlá Škoda Octavia.

"Prestávku spoločnosť využije aj na prípravné práce na realizáciu výroby vozidiel radu New Small Family," uviedla Rutsch. Do výroby nového mestského rodinného automobilu plánuje Volkswagen investovať 308 miliónov eur (9,3 miliardy korún). Výrobné linky továrne opustilo vlani asi 188.000 vozidiel, v roku 2007 to bolo asi štvrť milióna automobilov. Na poklese produkcie sa negatívne odrazila hospodárska kríza.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu