Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zemiakov bude menej, ale ich dovoz nie je potrebný

BRATISLAVA - Produkcia zemiakov a slnečnice bola napriek vyšším hektárovým výnosom nižšia ako v uplynulom roku, pretože úroda sa zbierala z nižších hektárových plôch.

Celková úroda slnečnice dosiahla necelých 210 tis. ton pri priemerných hektárových výnosoch 2,31 tony. Jej produkcia tak klesla medziročne o 17,1 %. Pestovatelia pozbierali slnečnicu z celkovej plochy 90,8 tis. hektárov, kým vlani to bolo o 40 tis. hektárov viac.

V uplynulom roku však pestovatelia nahradili slnečnicou veľký výpadok produkcie repky olejnej. Informoval o tom Miroslav Jankovích z odboru poľnohospodárstva a služieb Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Celková produkcia zemiakov klesla medziročne o 12 tis. ton, čo pri jej objeme 380 tis. ton nevyvoláva podľa M. Jankovícha potrebu masívnych dovozov. Priemerná hektárová úroda zemiakov od malých producentov dosiahla 15,5 ton, kým vlani to bolo len necelých 15,3 tony z hektára. Veľkovýroba však dosiahla priemernú hektárovú úrodu na úrovni 20,9 t/ha.

Hektárový priemer pri kukurici na zrno dosiahol úroveň 5,95 ton, čo je o 0,15 tony viac, ako k 15. októbru odhadoval Štatistický úrad SR. V porovnaní so štatistickým údajom zistil monitoring SPPK zvýšenie celkovej produkcie o 29 tis. ton. V porovnaní s minulým rokom vzrástla celková úroda kukurice na zrno o 273 tis. ton.

Pri cukrovej repe dosiahli zberové plochy dosiahli približne 35,2 tis. hektárov a úhrnná úroda by mala predstavovať 1,416 mil. ton. Ako ďalej M. Jankovích informoval, spracovatelia avizovali vyššie objemy repy, takže definitívny údaj ešte nie je presný.

Komora odhaduje celoštátny hektárový priemer cukrovej repy na 40,2 tony, kým oficiálny štatistický odhad z polovice októbra je 41,4 tony a celkovú úrodu odhaduje na úrovni 1,46 mil. ton. Monitoring vypracovala SPPK na základe podkladov z regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr a z kvalifikovaného odhadu výsledkov malovýroby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu