Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

SPP musí zaplatiť za Duckého zmenku 400 mil. Kč

SPP
SPP

BRATISLAVA - Slovenský plynárenský priemysel musí zaplatiť českej spoločnosti Draft-ova Opava 400 miliónov českých korún (15,02 milióna eur) za zmenku, ktorú podpísal niekdajší šéf plynární Ján Ducký.

Krajský súd v Bratislave dnes potvrdil rozsudok nižšieho súdu z mája 2007, ktorý uznal zmenku za platnú. Informoval o tom hovorca súdu Pavol Adamčiak. Proti rozsudku sa nie je možné odvolať.

"Krajský súd potvrdil rozsudok Okresného súdu Bratislava V, ktorým Okresný súd ponechal zmenkový platobný rozkaz zo 17. februára 2006 v platnosti v celom rozsahu," povedal Adamčiak. Dôvodom rozhodnutia súdu v prospech českej spoločnosti Draft-ova Opava bolo podľa Adamčiaka to, že spoločnosť nadobudla zmenku "dobromyseľne". "Nebolo preukázané, že by majiteľ zmenky konal vedome na škodu dlžníka alebo, že sa previnil pri jej nadobudnutí hrubou nedbanlivosťou," doplnil.

Bývalý minister hospodárstva Ducký, ktorého v roku 1999 zavraždili, podpísal ako šéf SPP niekoľko zmeniek. Ich celkový počet nie je známy, plynárne ich považujú za neplatné.

Slovenské súdy už rozhodovali o Duckého zmenkách viackrát. Doteraz posledným rozhodnutím bol verdikt Najvyššieho súdu z apríla tohto roku. Najvyšší súd rozhodol, že SPP nemusí zaplatiť švajčiarskej spoločnosti Gen Man Ventures za jednu zo zmeniek v miliardovej hodnote, čím potvrdil verdikt bratislavského Krajského súdu z decembra minulého roka. Súd vtedy vyhlásil zmenku za absolútne neplatnú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu