Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Tepláreň Košice a obce vyzvali SPP na predaj geotermálneho zdroja

(Zdroj: SITA)

KOŠICE - Tepláreň Košice (TEKO) a obce Olšavského mikroregiónu dnes vyzvali Slovenský plynárenský priemysel (SPP) na odpredaj časti geotermálneho zdroja pri obci Bidovce neďaleko Košíc.

O využitie zdroja majú teplári a obce dlhodobo záujem, s SPP sa však zatiaľ nevedeli dohodnúť. ČTK o tom informovalo vedenie spoločnosti TEKO. SPP sa k výzve zatiaľ nevyjadril. SPP vlastní v katastri obce Svinica tri vrty, v zemi je voda s teplotou 130 stupňov Celzia. Podľa odborníkov ide o jeden z najvýdatnejších zdrojov v strednej Európe.

Teplári a obce chcú odkúpiť časť pozemkov v susednej obci Bidovce, kde by mohli umiestniť vlastný vrt. "Existuje tu veľký geotermálny potenciál, ani po desiatich rokoch však SPP nie je schopné dohodnúť sa na jeho využití," uviedol starosta obce Svinica Ľubomír Šimko.

Obec už v minulosti dostala podľa Šimka ponuky od viacerých podnikateľov, ktorí chceli termálnu vodu využiť. V minulosti sa uvažovalo, že horúcu vodu z vrtov použije košická tepláreň na vykurovanie bytov. Projekt sa však podľa riaditeľa TEKO Ladislava Lazára pre neúspešné rokovania s SPP ani po niekoľkých rokoch nepodarilo ukončiť.

TEKO by podľa Lazára po prípadnom odpredaji časti zdroja umiestnilo v lokalite elektráreň, zvyškové teplo by mohli obce využiť na rozvoj cestovného ruchu či vykurovanie skleníkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu