Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Fico: Lesy majú rezervy, 100 miliónov nedostanú

Premiér Robert Fico
Premiér Robert Fico

ZVOLEN - Lesníci ani drevári nemôžu počítať s finančnou podporou vlády na zmiernenie následkov hospodárskej krízy. Jedinou výnimkou by mala byť štátom garantovaná pôžička 100 miliónov eur (3,01 miliardy korún) pre štátny podnik Lesy SR.

Na konferencii zástupcov drevospracujúceho sektora to dnes povedal premiér Robert Fico. Lesníkom by mali požičať komerčné banky. Časť priemyselných podnikov podľa premiéra začala zneužívať krízu, aby získala od štátu peniaze. "Štát nie je dojná krava," povedal Fico. Štátne Lesy SR podľa neho dostanú pôžičku iba v prípade, keď vypracujú program reštrukturalizácie a predložia vláde biznis plán, ktorý by mal dokázať, že podnik bude schopný v budúcnosti peniaze vrátiť.

Ministerstvo pôdohospodárstva podľa ministra Stanislava Becíka žiadalo pre Lesy SR pôžičku 66,6 milióna eur (dve miliardy korún) a ostatných 33,3 milióna eur (miliardu korún) mali dostať súkromní vlastníci lesov.

Becík tvrdil, že na pestovanie a spracovanie dreva je na Slovensku naviazaných približne 100.000 pracovných miest a krízou je v súčasnosti ohrozených približne 15.000 ľudí z tohto sektora. Udržať súčasné a vytvoriť nové pracovné miesta v drevospracujúcom priemysle by podľa neho mohla väčšia podpora využitia dreva napríklad v stavebníctve, zateplovaní či opravách železníc. Podľa Fica je však propagácia a zvýšený dopyt po drevárskych výrobkoch v rukách súkromných spoločností.

Slovensko patrí s 41 percentami lesných plôch k najviac zalesneným krajinám v Európe. V minulých rokoch lesníci ťažili menej dreva ako bol ročný prírastok a zásoby tejto suroviny preto postupne narástli. Napriek nižšej ťažbe však neboli schopné slovenské podniky drevo spracovať a približne 20 percent sa podľa Becíka vyvážalo do zahraničia.

Hospodárska kríza znížila dopyt po dreve a napríklad štátnym lesom za prvé tri mesiace tohto roka poklesla ťažba medziročne o viac ako polovicu. Oživenie sa dá čakať od roku 2012, tvrdil dnes minister.

Vláda už schválila pôžičku viac ako 235 miliónov eur (7,08 miliardy korún) štátom ovládaným železničným spoločnostiam ZSSK Cargo Slovakia a Železnice SR. Ficov kabinet presadil v minulosti aj dva balíčky protikrízových opatrení, ktoré mali podporiť zamestnanosť a stimulovať hospodársky rast krajiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu