Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Fico pripúšťa tretí balík protikrízových opatrení

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Podľa premiéra Roberta Fica je možné, že vláda príde s tretím balíkom protikrízových opatrení. Uviedol to počas piatkového snemu Republikovej únie zamestnávateľov.

Tieto opatrenia by sa podľa neho týkali podpory podnikateľského prostredia, ako aj zlepšenia postavenia zamestnancov. "V mene žiadnych opatrení však nerozvrátime verejné financie," zdôraznil predseda vlády. Ako pokračoval, Slovensko si v súčasnosti nemôže dovoliť znižovanie daní ani odvodov. Návrhy na znižovanie daní sú podľa neho proti záujmom Slovenska ako celku. Doplnil, že vláda je v prípade nevyhnutnosti pripravená na ďalšie šetrenie vládnej spotreby v rozsahu 10 až 15 %. "Ak by došlo k dohode, že je potrebné finančne pokryť ďalšie opatrenia v boji proti kríze, jedna z ciest je aj škrtanie vládnej spotreby. Jednoducho padne pokyn a ministri ho budú musieť rešpektovať. Viem, že mnohí budú nariekať, mnohým sa to nebude páčiť," povedal premiér.

Vláda podľa premiéra v súčasnosti analyzuje účinnosť prvého a druhého balíka opatrení prijatých voči zmierneniu dôsledkov krízy. "Vyhľadávame chyby, ktoré sa mohli vyskytnúť pri aplikácii týchto opatrení," povedal Fico. Zopakoval, že vláda je pripravená na zníženie spotrebných daní na pohonné hmoty. "Pýtam sa však, čím to vyvážime," povedal. Akékoľvek opatrenia, ktoré vláda prijme, totiž podľa neho nemôžu ísť na úkor vyššieho deficitu verejných financií.

Ako na tlačovej besede po skončení snemu RÚZ uviedol jej prezident Marián Jusko, vláda by sa mala v nasledujúcom období zamerať na to, aby sa po odznení krízy slovenská ekonomika opäť naštartovala. "Je dôležité analyzovať, čo sa deje, prečo niektoré firmy zbankrotovali alebo odišli z nášho trhu," povedal Jusko. Upozornil tiež na to, že v prihraničných obciach v zahraničí je maloobchodný obrat niekoľkonásobne vyšší ako na slovenskej strane. Verí, že sa vláde podarí udržať stav verejných financií pod kontrolou.

V súvislosti so štátnou návratnou finančnou výpomocou pre Železničnú spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo), a.s. vo výške 165,970 mil. eur šéf RÚZ uviedol, že táto spoločnosť by mala prijať reštrukturalizačný plán. "Ak sa neuskutoční reštrukturalizácia, mám vážne pochybnosti o tom, či sa peniaze štátu vrátia," povedal. Viceprezident RÚZ Jozef Špirko vyjadril obavu z toho, že deficit verejných financií v tomto roku prekročí 4 % hrubého domáceho produktu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu