Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Bratislavský VW dnes obnoví výrobu

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bratislavský závod nemeckého automobilového koncernu Volkswagen od dnes opäť naplno obnoví produkciu vozidiel.

Povedal to šéf odborov spoločnosti Zoroslav Smolinský. Fabrika spustí linky po dvojtýždňovej odstávke, po ktorej siahla pre nižší záujem o kúpu nových áut v dôsledku svetovej hospodárskej krízy.

"V pondelok sa opäť naplno rozbehne výroba všetkých modelov," poznamenal Smolinský. Za neodpracované dni počas odstávky dostanú pracovníci, ktorí využili systém pohyblivého čerpania voľna (flexikonto pracovného času), mzdu v plnej výške. Zaplatené hodiny však budú musieť dobehnúť v budúcnosti.

Fabrika, ktorá vyrába tri modely drahších terénnych áut (VW Touareg, Porsche Cayenne, Audi Q7) a rodinné vozidlá Škoda Octavia, prerušila produkciu na niekoľko dní aj vo februári. "O žiadnej ďalšej plánovanej odstávke neviem," tvrdil Smolinský. Výroba v závode býva každoročne plánovane zastavená na niekoľko dní počas letných prázdnin.

Spoločnosť ešte začiatkom roka informovala, že ponúka svojim pracovníkom sedem mesačných platov a ďalšie odmeny, ak z nej dobrovoľne odídu. Nemecký Volkswagen zamestnáva na Slovensku približne 7500 pracovníkov. V minulom roku opustilo výrobné linky továrne asi 188.000 vozidiel, v roku 2007 to bolo asi štvrť milióna automobilov. Produkcia klesla pre negatívny vplyv krízy. Fabrika sa v tomto období uchádza o výrobu menšieho rodinného automobilu, vedenie koncernu však zatiaľ definitívne o jej umiestnení nerozhodlo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu