Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Dôvera v ekonomiku spadla na nové dno

BRATISLAVA - Dôvera slovenských podnikov a spotrebiteľov v ekonomiku vo februári spadla na nové historické minimum. Ukazovateľ dôvery klesol šiesty mesiac po sebe, znížil sa na 76,5 percentuálneho bodu z januárových 79,4 bodu. Februárový výsledok ovplyvnilo zhoršenie nálady vo všetkých zložkách okrem priemyslu, informoval dnes Štatistický úrad. Mnoho firiem pre hospodársku krízu znížilo výrobu a zamestnanosť.

V porovnaní s druhým mesiacom vlaňajška bola dôvera slabšia o 23,2 bodu, oproti dlhodobému priemeru sa znížila o 23,9 bodu. Ukazovateľ sa s výnimkou augusta zhoršoval nepretržite od vlaňajšieho apríla. Dôvera v priemysle, ktorá má v ukazovateli najväčšiu váhu, sa vo februári zlepšila o tri body na mínus 22 bodu.

Nálada v priemysle stúpla pre zvýšenie očakávanej produkcie na najbližšie tri mesiace a pokles zásob. V stavebníctve dôvera vo februári spadla na mínus 28,5 bodu z januárových mínus 12,5 bodu. Prvý raz od novembra 2004 sa dostala pod úroveň dlhodobého priemeru.

Ovplyvnilo ju zníženie dopytu po stavebnej produkcii, ako aj očakávané zníženie zamestnanosti. Nálada spotrebiteľov vo februári spadla o 17,1 na mínus 47,2 bodu. V maloobchode dôvera klesla o 11,6 bodu na mínus 5,3 bodu. Indikátor dôvery v službách sa zhoršil o 8,3 bodu na mínus 1,3 bodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu