Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Veľkonočné korbáče sa vraj predávali ťažšie, zasiahla kríza

MARTIN - Po Vianociach, valentínskom sviatku zaľúbených či Medzinárodnom dni žien obchodníci vo veľkonočnom období opäť vycítili šancu, ako zvýšiť tržby. Z výkladov sa na zákazníkov už pár týždňov pred Veľkou nocou usmievali figúrky zajacov, ovečiek či kuriatok, v uliciach miest rozložili stánky predajcovia korbáčov a kraslíc.

Niektorí obchodníci však neskrývali sklamanie, pred sviatkami podľa nich bolo cítiť hospodársku krízu. Ľudia vraj otvárali peňaženky neochotnejšie ako v minulosti.

"Hádam pred dvoma-troma rokmi sa mi podarilo na korbáčoch zarobiť aj cez desaťtisíc korún. Teraz to bude slabšie, vidieť, že ľudia šetria. Ale nevadí, niečo sa určite predá," povedal v uliciach Martina predajca Tibor Bóďa.

Ľudia mali podľa neho záujem o menšie alebo stredne veľké "šibáky", ktoré sa dali kúpiť za 60 centov až 1,5 eura (asi 18 až 45 korún). Podobné ceny boli aj na martinskej či žilinskej tržnici, ani tu však vo štvrtok okolo poludnia veľký záujem o korbáče nebol. Predavači však verili, že s blížiacim sa pondelkom sa "kšefty" ešte rozhýbu.

Lepšie sa predávali bahniatka, ktoré vyšli na niekoľko desiatok centov. Aj vo veľkých nákupných centrách pribudli regály s veľkonočným tovarom.

Veľkonočné čokoládové zajace sa napríklad dali podľa veľkosti kúpiť od 45 centov do štyroch eur (necelých 14 až 120 korún). Zákazníci si však viac všímali pulty s údeným mäsom, syrmi či vajíčkami. Niektorí sa chystali kúpačov odmeniť peniazmi alebo cukrovinkami vlastnej výroby.

Veľkonočnými motívmi si svoje výklady vyzdobili tiež kvetinárstva v Žiline. Jedno z nich ponúkalo za približne desať eur (viac než 300 korún) kvetináč s naaranžovaným umelým kuriatkom a farebnými vajíčkami.

"Nepredáva sa to tak dobre ako teplé rožky, ale pár kusov sa už predalo. Myslím si, že ľudia sa ešte budú zháňať po veľkonočnom tovare, lebo každý bude chcieť mať doma aspoň malý symbol týchto sviatkov," poznamenala tamojšia kvetinárka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu