Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Produkcia priemyslu sa prepadla o 28 %

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Priemyselná produkcia Slovenska sa vo februári pre negatívny vplyv hospodárskej krízy opäť výrazne prepadla.

Produkcia podnikov sa v druhom mesiaci znížila medziročne o 28,2 percenta, v januári po revízii spadla o rekordných 30,9 percenta. Pokles zaznamenali vo februári takmer všetky odvetvia. Výroba dopravných prostriedkov, ktorá sa radí medzi ťahúňov hospodárstva, sa znížila o 44,4 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad.

Elektrotechnika, ktorá je popri výrobcoch vozidiel ďalším z významných odvetví ekonomiky, vo februári klesla o 22,5 percenta. V januári sa produkcia počítačových, elektrotechnických a optických výrobkov znížila o 26,2 percenta. Jediným priemyselným odvetvím, ktoré v druhom mesiaci roka vykázalo rast, bola výroba koksu a rafinovaných ropných produktov. Jeho produkcia sa zdvihla o 1,9 percenta.

Prepad vo výrobe automobilov sa vo februári nepatrne zmiernil, v prvom mesiaci roka sa produkcia odvetvia znížila po úprave údajov o 49,6 percenta. Pre krízu klesal aj odbyt vozidiel, ktoré tri slovenské automobilky - závody Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a KIA Motors - zväčša vyvážajú. Spoločnosti už znížili výrobu a upravili pracovný čas, viacerí ich dodávatelia pre pokles objednávok oznámili prepúšťanie.

Celkovo sa priemyselná výroba po očistení od ťažby a dobývania a dodávok energií vo februári prepadla o 30,9 percenta. V januári klesla o 34,8 percenta. Odvetvie ťažby a dobývania v druhom mesiaci roka zaznamenalo zníženie produkcie o 3,7 percenta v porovnaní s januárovým poklesom o 6,4 percenta. Slovenský priemysel zasiahla kríza vlani na jeseň a jeho výkon padá od októbra. Za celý minulý rok sa však produkcia priemyslu medziročne mierne zvýšila.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu