Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kríza postihla aj obchod s použitým lyžiarskym vybavením

BANSKÁ BYSTRICA - Hospodárska kríza sa podpísala tiež na poklese záujmu o použité lyžiarske vybavenie. Napriek výraznému poklesu cien sa v tejto sezóne znížil predaj bazárových lyží v niektorých prípadoch aj o polovicu. Oslovení obchodníci oživenie dopytu očakávajú najskôr o dva roky.

V minulých rokoch prinášal podľa predajcov obchod s jazdenými lyžami slušné zisky, v tejto sezóne ich slabý dopyt prinútil znížiť marže na minimum. "Predávame už za nákupné ceny, o ďalšom zlacňovaní neuvažujeme," povedal Igor Niňaj zo Ski Centra v Závažnej Porube. Nižší predaj bude podľa neho pokračovať ešte dva až tri roky, kým sa lyže súčasným majiteľom opotrebujú. "Trh je nasýtený, situácia je podobná ako s autami," podotkol Niňaj.

Nižší záujem o lyžiarsku výstroj pocítili aj obchodníci vo Zvolene či v Bratislave. Zvolenský predajca Štefan Gabera odhadol pokles záujmu oproti iným rokom približne o 50 percent. Predaj starších lyží poklesol napriek tomu, že dvojročné kvalitné lyže, ktoré sa v minulosti predávali za 300 eur (asi 9000 korún), sa dajú získať za tretinu tejto ceny. Lyžiari si vraj radšej kúpia nové lyže, ktorých cena sa tiež oproti minulým rokom výrazne znížila.

Tržby obchodníkov so zimným športovým vybavením súvisia s množstvom ľudí na zjazdovkách. Niektoré horské strediská už začali prebiehajúcu sezónu napriek dostatku snehu označovať za najhoršiu v posledných rokoch. "Každý to pocítil, ľudia už dneska viac šetria," dodal majiteľ bratislavskej firmy s použitým športovým náradím Juraj Šulavík.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu