Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Stropkov a Tornaľa získajú z eurofondov 13,5 mil. eur

BRATISLAVA - Mestá Tornaľa a Stropkov získajú na obnovu závodu a priemyselného parku zo štrukturálnych fondov Európskej únie (EÚ) takmer 13,5 mil. eur.

Tornaľa z nenávratného príspevku vo výške takmer 10 mil. eur zrevitalizuje objekt nefunkčného závodu a Stropkov využije viac ako 3,5 mil. eur na obnovu a modernizáciu niekoľkých priemyselných objektov v už existujúcom priemyselnom parku. Podľa primátora Stropkova Petra Obrimčáka má mesto do zrekonštruovaného parku už istých dvoch investorov. S tretím stále rokuje. "Chceme sa zamerať na investora, ktorý by bol zameraný na komodity, ktoré na slovenskom trhu chýbajú," povedal po podpise zmluvy s agentúrou SARIO o poskytnutí nenávratného finančného príspevku Obrimčák. Rekonštrukcia parku by podľa jeho slov mala byť ukončená do dvoch rokov. V prípade úspešných rokovaní aj s tretím investorom by v stropkovskom priemyselnom parku malo vzniknúť okolo 700 pracovných miest.

Podľa generálneho riaditeľa agentúry SARIO Petra Hajaša predstavuje podpísanie zmlúv o poskytnutí nenávratných prostriedkov z európskych fondov významnú udalosť aj pre agentúru. Podľa jeho slov má Stropkov veľký potenciál aj v oblasti vedy a výskumu, pričom práve investície do týchto oblasti sú pre SARIO prioritné. Prostredníctvom revitalizácie parkov sa podľa Hajaša vytvárajú vhodné podmienky pre investorov. Primátor Stropkova Peter Obrimčák poukázal aj na viac ako 50 ročnú tradíciu mesta v ľahkom elektrotechnickom priemysle, pričom mesto podľa jeho slov disponuje aj dostatkom kvalifikovanej pracovnej sily, ktorej časť je však v zahraničí. Práve rozvoj parku chce mesto využiť aj ako podnet pre návrat ľudí zo zahraničia.

V Stropkove by sa tak po rekonštrukcii parku mali vytvoriť výrobné podmienky pre montáž fotovoltanických článkov a technologického zariadenia pre fotovoltanické elektrárne. Rovnako by sa mali vytvoriť predpoklady aj pre zámočnícke práce a montážnu linku fotovoltanických článkov. V Tornali by po obnovení v súčasnosti nefunkčného závodu malo vzniknúť okolo 240 nových pracovných príležitosti. Celkovo by sa tak malo revitalizovať 12 menších stavebných objektov. Predpokladaný termín ukončenia projektu je október 2010. Podľa agentúry SARIO sú spomínané dva projekty prvými podporenými v rámci nového programového obdobia. Agentúra pritom v ďalších týždňoch podpíše zmluvy o poskytnutí prostriedkov z fondov EÚ aj s ďalšími tromi úspešnými žiadateľmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu