Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

J&T a PPF podpísali dohodu o vytvorení holdingu

Jozef Tkáč z J&T.
Jozef Tkáč z J&T.

BRATISLAVA - České investičné skupiny J&T a PPF v pondelok potvrdili, že podpísali dohodu o vytvorení spoločného podniku so zameraním na energetiku a priemysel.

Skupina PPF v ňom získa 40-percentný podiel za protihodnotu 6 mld. CZK. Ďalších 40 % bude vlastniť J&T a 20 % bude mať budúci riaditeľ holdingu Daniel Křetínský. Proces vytvorenia holdingu by mal byť formálne ukončený počas nasledujúcich troch mesiacov. Vyplýva to zo spoločnej tlačovej správy skupín J&T a PPF.

Podľa Křetínského umožní spoločný podnik akcelerovať akvizičné aktivity, pre ktoré súčasná ekonomická situácia vytvára atraktívne predpoklady.

"Náš investičný záber sa pritom nebude obmedzovať len na domáce trhy Česka a Slovenska, ale selektívne aj na krajiny strednej a východnej Európy, Rusko a krajiny Spoločenstva nezávislých štátov," uviedol k transakcii akcionár skupiny PPF Jiří Šmejc.

Novovytváraný energeticko-priemyselný holding zahŕňa viac ako 20 podnikov, ktoré doposiaľ ovládala skupina J&T. Menovite ide o spoločnosti United Energy, United Energy Trading, První energetická, Plzeňská energetika, Czech Wind Holding, ČES, Powersun, United Energy Moldova, ČKD Blansko Holding, SES, SEG, EGEM, AISE a 41-percentný podiel v spoločnosti Pražská energetika.

Holding bude vlastniť aj niekoľko firiem podnikajúcich mimo odbor energetiky a energetického strojárstva. Konkrétne ide o výrobcu autobusov SOR Libchavy a mäsokombináty Kmotr - Masna Kroměříž, Krahulík - Masozávod Krahulčí a Vysočina Hodice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu