Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

V ČR vzrástla produkcia obilnín o 58 % na 8,25 mil. ton

BRATISLAVA - Podobne ako na Slovensku, aj v Českej republike (ČR) zaznamenali poľnohospodári v tomto roku rekordnú úrodu obilnín.

Ich produkcia vzrástla v porovnaní s uplynulým rokom o 58 % na tohtoročných 8,25 mil. ton. V ČR je to druhá najvyššia úroda po roku 1990. Vyplýva to z informácií zverejnených Agrárnymi trhovými informáciami Slovenska (ATIS) pri Výskumnom ústave ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva. Poľnohospodári v ČR vysiali obilniny na ploche 1,5 mil. hektárov.

Rovnako ako na Slovensku sa vysoká úroda prejaví v cenách obilnín, ktoré budú v tomto hospodárskom roku v ČR nižšie. Väčšina obilnín bude realizovaná cez intervenčný nákup v Európskej únii, ktorý začína od novembra.

Minimálna cena potravinárskej pšenice predstavuje 3 250 Kč za tonu. Na tejto úrovni by sa potom podľa ATIS mohla cenová hladina aj stabilizovať. Pekárenské firmy však napriek tohtoročným nižším cenám obilnín ceny pekárenských výrobkov neznížia, pretože sa im podstatne zvýšili ďalšie vstupy.

Na Slovensku dosiahla tohtoročná produkcia hustosiatych obilnín takmer 3,1 mil. ton, čo je zhruba o 1,2 mil. ton viac ako vlani. Výška úrody tak ovplyvnila ceny obilnín, ktoré v porovnaní s minulým rokom výrazne poklesli.

Najvýraznejší medziročný pokles cien zaznamenala raž potravinárska, a to o 15,5 % na úroveň 3 599 Sk/t. Priemerná nákupná cena pšenice potravinárskej sa znížila o 10,7 % a jej cena sa pohybuje v rozpätí od 3 677 Sk/t do 3 932 Sk/t. Nákupná cena pšenice kŕmnej je v porovnaní s vlaňajškom o 14 % nižšia a jej priemer dosiahol koncom septembra 3 406 Sk/t.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu