Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Banky koncom roka výrazne obmedzili poskytovanie hypoték

BRATISLAVA - Slovenské banky na konci vlaňajška výrazne obmedzili poskytovanie hypotekárnych úverov.

Peňažné ústavy v poslednom mesiaci roka schválili necelé tri stovky pôžičiek v hodnote 562,1 milióna Sk (18.658 eur). V decembri 2007 banky priklepli klientom šesťnásobne väčší počet hypoték za vyše tri miliardy korún (asi 100.000 eur). Vyplýva to z informácii, ktoré zverejnila Národná banka Slovenska (NBS) na svojej internetovej stránke.

Objem schválených hypotekárnych úverov za celý uplynulý rok však stúpol o štvrtinu na 145,83 miliardy Sk (4,84 miliardy eur), počas roka 2007 sa zvýšil takmer o tretinu. Banky vlani uzatvorili s klientmi celkovo 18.924 zmlúv, čo bolo medziročne zhruba o štyri percentá menej.

Peňažné ústavy pre globálnu finančnú krízu sprísnili podmienky poskytovania pôžičiek. Ľudia sa ťažšie dostávajú aj k hypotekárnym úverom, banky sú navyše menej ochotné prefinancovať celú hodnotu založenej nehnuteľnosti. Žiadateľ teda zvyčajne musí časť ceny bytu alebo rodinného domu zaplatiť z vlastných úspor alebo iných zdrojov.

Kríza, ktorá už obrala o prácu stovky Slovákov, môže dlžníkom skomplikovať splácanie hypotekárnych úverov. Premiér Robert Fico skôr vyhlásil, že štát by týmto ľuďom mohol pomôcť so splátkami, aby neprišli o bývanie.

Hypotéky na Slovensku začala ako prvá na jeseň 1997 poskytovať VÚB, ktorú postupne nasledovali ďalšie peňažné ústavy; celkovo má licenciu na tieto úvery deväť bánk. Komerčné banky okrem toho poskytujú aj iné úvery zaručené nehnuteľnosťou. Peniaze na bývanie si ľudia požičiavajú aj v stavebných sporiteľniach. Hypotekárne úvery aj stavebné sporenie podporuje štát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu