Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zvýhodnené hypotéky: Mladí ľudia môžu ušetriť tisíce

Zvýhodnená hypotéka by mala pomôcť najmä mladým s nízkym príjmom. Zobraziť galériu (2)
Zvýhodnená hypotéka by mala pomôcť najmä mladým s nízkym príjmom.

Peniaze na bývanie s výhodným úrokom si mladí ľudia môžu požičať v bankách od začiatku tohto roku.

Hoci by lacnejšia hypotéka potešila každého z nich, pravidlá sú nekompromisné. Dostanú ju len tí, ktorí splnia požadované podmienky. Ktoré sú to a akú maximálnu sumu banka na zabezpečenie bývania požičia?

Pre mladé rodiny, ktoré si chcú zabezpečiť bývanie, je tu podpora vo forme zvýhodnených hypoték. Otázne je, na koľkých sa i reálne vzťahuje. Podľa M. Mitkovej z Hypocentra v Bratislave je jednou z nevýhod práve to, že podpora je obmedzená len na špecifickú skupinu ľudí.

Koho sa zvýhodnenie týka


O hypotéku so štátnou podporou môžu požiadať len mladí ľudia, ktorí nepresiahli vekovú hranicu 35 rokov. Úver síce získate výhodnejšie ako starší klienti, no musíte rátať s tým, že nový príspevok platí len počas prvých 5 rokov splácania úveru. Rovnako sa jeho výška môže meniť v závislosti od toho, v akej výške bude každý rok schválená vládou. Tento rok je to 1,5 % zo strany štátu a banky poskytujú ďalšie 1 %. Môže sa však stať, že už o rok sa zníži len na 0,7 %, a tým pádom bonus znížia i banky na 0,7 %.

Splnenie podmienok
Na to, aby ste výhodnejšiu hypotéku dostali, je potrebné splniť podmienky. Prvou z nich je, že váš mesačný zárobok nesmie presahovať 1,3-násobok priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve, čo v súčasnosti predstavuje 23 675 Sk. Maximálna výška hypotekárneho úveru, ktorú vám banka požičia, je 1,5 milióna korún. Okrem toho máte i ďalšie zvýhodnenia - odklad splátky istiny a možnosť predčasného splatenia hypotéky bez poplatku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu