Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Budú pôžičky a hypotéky v banke drahšie?

Národná banka Slovenska
Národná banka Slovenska

Ak sa chystáte zobrať si hypotéku alebo úver, mali by ste spozornieť. Národná banka Slovenska (NBS) totiž včera zvýšila kľúčové úrokové sadzby o 0,5 percentuálneho bodu. Čo to znamená pre bežného občana a ako zareagujú jednotlivé banky? Budú drahšie hypotéky a pôžičky? Bude sporenie výhodnejšie?

Očakávané zvýšenie kľúčových úrokových sadzieb zo strany analytikov sa stalo skutočnosťou. Ide už o ich druhé zvýšenie v tomto roku. Dôvodom je vysoká cena ropy na svetovom trhu a inflácia. Podľa slov hlavného ekonóma VÚB je cieľom NBS znížiť infláciu (rast spotrebiteľských cien) zo súčasnej úrovne 4,5 % na úroveň 2 %, čo je strop vytýčený centrálnou bankou pre koniec roka 2007 a 2008.

Vplyv na občana
Rozhodnutie NBS o zvýšených sadzbách bude mať vplyv na nás všetkých, pretože sa pravdepodobne odrazí aj v sadzbách vkladových a úverových produktov v jednotlivých bankách. V praxi by to pre nás ako bežných klientov malo znamenať vyššie výnosy z našich peňazí, ktoré máme v banke uložené. Na druhej strane však pravdepodobne i nárast úrokových sadzieb pri pôžičkách.

Drahšie hypotéky
Hypotéky a pôžičky budú zrejme drahšie. Všetko závisí od toho, ako každá banka na rozhodnutie NBS zareaguje. Podľa slov Andrey Guľovej, riaditeľky divízie produktov Slovenskej sporiteľne, ktorá na novú sadzbu včera zareagovala, vzrastú úrokové sadzby vybraných privátnych úverov o 0,4 %. Avšak pri úveroch s krátkou dobou splatnosti ostávajú sadzby v Slovenskej sporiteľni nezmenené.

Výhoda fixných sadzieb
Vydýchnuť si však môžu tí z vás, ktorí majú úrokovú sadzbu fixovanú na určité obdobie, napr. 5 až 10 rokov. Tých by sa prípadné zvyšovanie nemalo dotknúť. Ak ste si teda už zobrali hypotéku alebo spotrebný úver s dlhšou fixáciou a máte fixnú úrokovú sadzbu na celé obdobie, zvyšovanie sa vás týkať nebude.

Výhodnejšie sporenie
Zmena by sa mala dotknúť aj termínovaných vkladov, kde by tiež mali úrokové sadzby rásť a sporenie bude teda výhodnejšie. Ich zvýšenie však bude závisieť od výšky vkladu a doby jeho uloženia. „Kým doteraz boli termínované vklady úročené od 1,45 do 2,25 %, po zmene to bude od 1,80 do 2,80 %,“ dodáva Andrea Guľová. Čo ovplyvňuje úrokovú sadzbu?
- úrokové sadzby NBS
- vývoj na slovenskom peňažnom trhu
- ak práve na ňom vzrastú úrokové sadzby, pre banky to znamená vyššie náklady na požičiavanie peňazí - preto zvyšujú aj úrokové sadzby pri úveroch
- ak si môže banka peniaze požičať na peňažnom trhu výhodnejšie, zvyšujú sa jej výnosy a môže zvýšiť úrokové sadzby termínovaných vkladov

Odhadovaná výška úrokových sadzieb
Produkt Doteraz Po prípadnom zvýšení
Termínované vklady od 1,45 % od 1,80 %
Hypotekárne úvery od 3,75 % od 4,25 %
Spotrebné úvery 8,80 % od 9,20 %


Praktický príklad
- máte hypotéku na 700 000 Sk
- doba jej splatnosti je 30 rokov
- pri doterajšom úroku 5,1 % ste platili 3 801 Sk za mesiac
- po prípadnom zvýšení výška úroku vzrastie na 5,6 %
- splátka sa tak zvýši o 218 Sk, teda na 4 019 Sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu