Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Poplatky za výmenu eurohotovosti v bankách zrušia

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poplatky v bankách pri výmene eurových bankoviek a mincí by mali byť nulové.

Parlamentný výbor pre financie rozpočet a menu dnes schválil nepriamu novelu zákona o bankách pripravenú poslancom SNS Jozefom Ďuračkom, ktorá poplatky ruší. Podľa Ďuračku novela zákona reaguje na súčasnú nevýhodnú situáciu hlavne občanov - podnikateľov, ale aj bežných občanov.

Podľa štátneho tajomníka rezortu financií Petra Kažimíra však v súvislosti s bezplatnou výmenou eurohotovosti existuje aj riziko "mincovej turistiky" subjektov z ostatných krajín. Ministerstvo financií preto navrhovalo obmedzenie poplatkov len do určitého počtu kusov pri výmene, časové obmedzenie zrušenia poplatkov či regulovanie ceny iba pri vklade na bežný účet. "Bohužiaľ, naše názory neboli vyslyšané," konštatoval po skončení výboru Kažimír.

Viaceré banky pritom v závere minulého týždňa oznámili zníženie poplatkov za minipuláciu s eurohotovosťou. Premiér Robert Fico však označil za jediný prijateľný návrh od bánk úplne zrušenie poplatkov. "Pokiaľ nedôjde k zníženiu na nulu, alebo teda odstráneniu poplatkov, som oznámil bankovej asociácii, že tu je široká zhoda na prijatí zákona budúci týždeň," konštatoval v piatok po rokovaní so Slovenskou bankovou asociáciou (SBA) premiér Fico. O nepriamej novele zákona o bankách bude NR SR hlasovať ešte na prebiehajúcej schôdzi. Novela nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu