Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Štát chce ručiť za rizikovejšie podnikateľské úvery

Ján Počiatek
Ján Počiatek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za rizikovejšie podnikateľské úvery z komerčných bánk by mal ručiť aj štát. Taký je výsledok pondelňajšieho rokovania predsedu vlády Roberta Fica a ministra financií Jána Počiatka s predstaviteľmi Slovenskej bankovej asociácie (SBA).

"Minister financií v spolupráci so všetkými jedenástimi najvýznamnejšími bankami a v spolupráci s predstaviteľmi Eximbanky a Slovenskej záručnej a rozvojovej banky predstavia projekt, ktorý zabezpečí podnikateľovi, ktorý potrebuje úver, že pokiaľ by v komerčnej banke takýto podnikateľský subjekt narazil na prísne kritériá a nevedel by cez ne prejsť, by štát preberal garancie nad takýmto úverom," povedal po stretnutí Fico.

Ako dodal, konkrétne podmienky poskytovania a štátnej garancie takýchto úverov z komerčných bánk majú obe strany dohodnúť do 15. januára budúceho roku. Vtedy by sa mal premiér s bankármi rozprávať aj o možnosti využitia nadbytočnej likvidity domácich bánk na rôzne štátne projekty. "Ide o oblasť energetiky, diaľnic a potom projekty, ktoré sa týkajú bývania a zatepľovania," povedal Fico s tým, že zrejme by v takýchto prípadoch išlo o krátkodobejšie projekty, s financovaním ktorých by banky nemuseli mať problém. "Pri kratších štátnych projektoch som presvedčený, že časť týchto zdrojov dokážeme uvoľniť," dodal premiér.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu