Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SR a ČR budú mať prepojené trhy s elektrinou

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko a Česko prepoja v druhej polovici tohto roka svoje trhy s elektrinou, informoval dnes vedúci odboru komunikácie Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS) Norbert Deák. Vznik spoločného trhu s elektrinou by mal obom štátom umožniť lepšie riadiť jej dodávky a vyrovnávať spotrebu v špičke.

"Prepojenie oboch národných trhov sa uskutoční v druhej polovici roku 2009. Stane sa tak po spustení denného organizovaného trhu s elektrinou v Slovenskej republike," uviedol Deák. Na Slovensku zatiaľ denný trh s elektrinou nefunguje, prevádzkovať ho má SEPS.

V Česku obchodovanie na tomto trhu od roku 2002 organizuje spoločnosť Operátor trhu s elektrinou, prenosovú sústavu zas riadi firma ČEPS. Rozvodné siete oboch štátov sú prepojené. Medzištátna kúpa elektriny by sa po vytvorení spoločného trhu mala zjednodušiť. Zatiaľ čo v súčasnosti záujemca o kúpu musí uzatvoriť dva kontrakty - jeden s výrobcom elektriny a ďalší na jej prenos cez hranice, po prepojení trhov to bude môcť urobiť naraz.

Aj po vytvorení jednotného trhu budú oba štáty riadiť svoje prenosové sústavy samostatne. Slovensko na rozdiel od Česka nemá dostatok elektriny a po odstavení dvoch blokov jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach bude musieť tento rok asi pätinu svojej spotreby dovážať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu