Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

SR by sa podľa Dzurindu mala zbaviť závislosti na Rusku

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko by sa malo zbaviť energetickej závislosti na Rusku. Povedal to dnes na tlačovej konferencii predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda v reakcii na zastavenie dodávok ruského zemného plynu na Slovensko a do ostatných krajín Európskej únie. "Rusko ukázalo správanie, ktoré je v rozpore s hodnotami ale aj civilizačným prostredím západného sveta.

Keď sa raz odhodlalo k takémuto kroku, môže to kedykoľvek zopakovať," konštatoval. Práve udalosti posledných dní by tak podľa Dzurindu mali byť impulzom na otvorenie diskusie o diverzifikácii energetických zdrojov nielen na Slovensku, ale aj na pôde Európskej únie tak, ako to predpokladala koncepcia energetickej politiky schválená minulou vládou začiatkom roku 2006.

“Nemám najmenší záujem na konfrontácii so súčasnou vládou. Musíme nájsť širokú politickú zhodu na Slovensku. Sú témy, kde opozícia by nemala mať záujem vytĺkať vlastný politický kapitál, sú témy ktoré by mohli byť súčasťou širšej politickej zhody, pretože sú objektívne v národnom a štátnom záujme krajiny,“ povedal Dzurinda.

SDKÚ-DS plánuje pre vzniknutú situáciu v dodávkach zemného plynu z Ruska vypracovať koncepciu energetickej politiky. Ako uviedol podpredseda SDKÚ-DS Eduard Kukan, hotová by mala byť do volieb do Európskeho parlamentu. “Vytvoríme pracovnú skupinu, ktorá sa bude zaoberať vypracovaním tohto dokumentu. Na jej práci sa budú zúčastňovať stranícki experti, ale máme záujem poprosiť o spoluprácu aj ďalších nezávislých expertov,“ povedal Kukan.

Podľa Dzurindu koncepcia energetickej politiky bude koncipovaná v alternatívach. “Ponúkneme alternatívy, ktoré sú najvýhodnejšie pre Slovensko až po alternatívy, ktoré budú výhodné napríklad pre krajiny V4,“ konštatoval SPP potvrdil, že pri odbere zemného plynu na Slovensku trvá stav núdze aj pre dnešný deň, 9. január 2009. Pre priemyselných odberateľov tak naďalej platí obmedzujúci odberový stupeň číslo osem.

"Tento stupeň obmedzenia znamená, že priemyselní odberatelia so zmluvne dohodnutým množstvom zemného plynu nad 633 megawattov za rok (nad 60 tis. metrov kubických za rok) musia znížiť odber zemného plynu na úroveň bezpečnostného minima. Pre vykurovanie platí základná vykurovacia krivka č. 1 bez obmedzenia odberu plynu," uviedol SPP v tlačovej správe v piatok ráno.

Plynári očakávajú, že obmedzujúci odberový stupeň bude pre veľkoodberateľov platiť aj v sobotu 10. januára 2009. Dodávky plynu pre domácnosti, zdravotnícke zariadenia, školy a zabezpečenie nevyhnutných potrieb obyvateľstva pokračujú bez obmedzenia. Zásobovanie zemným plynom pre slovenské domácnosti a ostatných odberateľov je naďalej zabezpečené zo zdrojov z podzemných zásobníkov.

Dodávky zemného plynu z Ruska na Slovensko sa úplne zastavili v noci z utorka na stredu. Spoločnosť SPP-distribúcia preto vyhlásením obmedzujúceho odberového stupňa č. 8 v stredu ráno obmedzila dodávku plynu pre priemyselných odberateľov. SPP vyhlásil v utorok popoludní stav núdze po tom, čo pre rusko-ukrajinský spor v noci z pondelka na utorok začal dostávať z Ruska o 70 % plynu menej.

Ruský energetický gigant Gazprom v utorok drasticky znížil dodávky zemného plynu smerujúceho cez Ukrajinu do Európy. Redukcia zásobovania bola dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou týkajúceho sa cien plynu v novom roku. Z Ruska pochádza približne štvrtina plynu pre 27-členný blok. Až 80 percent ruského plynu sa do Európy pritom dostáva cez Ukrajinu.

V období chladnej zimy viaceré krajiny centrálnej a východnej Európy pokles ruských dodávok tvrdo zasiahol. Okrem Slovenska je postihnutá aj Česká republika, Rakúsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Nemecko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvátsko, Grécko, Macedónsko, Turecko, Taliansko, Slovinsko, Francúzsko a Srbsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu