Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

S plynom nám môžu pomôcť okolité štáty, tvrdí Jahnátek

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek

BRATISLAVA - Slovensko by mohlo získať od európskych štátov denne osem až desať miliónov metrov kubických plynu, ktorými by kompenzovalo zastavenie dodávok z Ruska.

Je však ešte potrebné vyriešiť spôsob, ako plyn do slovenskej distribučnej siete prepraviť. Novinárom to dnes povedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Z vlastných zásobníkov krajina dokáže pokryť len časť odberu, veľké podniky preto museli obmedziť svoju spotrebu na minimum. Slovensko podľa Jahnátka zvažuje možnosti čerpania plynu z Česka či Poľska.

Ponuky potvrdil aj predseda Predstavenstva SPP Bernd Wagner. "Je to technicky dosť zložitá otázka," pripustil. Z okolitých štátov by Slovensko mohlo čerpať 8 až 10 miliónov m3 plynu denne. Ako vysvetlil šéf rezortu hospodárstva, Slovensko má síce v zásobníkoch 1,9 miliardy m3 plynu, problémom je však nedostatočný tlak.

"Plyn na východ ide len samospádom," spresnil. Pri čerpaní plynu v rámci odberového stupňa číslo 8 došlo podľa Jahnátka k istému zlepšeniu. "Požiadavka na štvrtok bola 30 miliónov kubických metrov, čerpaných bolo 27,5 milióna m3. Došlo teda k šetreniu 2,5 milióna, ale stále nie sme na požadovanom šetrení," uviedol.

Jahnátek opätovne vyzval veľkoodberateľov, aby šetriaci režim dôsledne dodržiavali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu