Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Teplári zatiaľ nezaznamenali zníženie dodávok plynu

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA -Teplárenské spoločnosti zatiaľ nezaznamenali zníženie dodávok zemného plynu. "Slovenský zväz výrobcov tepla nezaznamenal u žiadneho svojho člena obmedzenú dodávku zemného plynu. Pre vykurovanie naďalej platí základná vykurovacia krivka bez obmedzenia odberu plynu," uviedol predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) Miroslav Obšívaný.

Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať, nechceli teplári komentovať. "Nakoľko ide o absolútne nečakaný zvrat v dodávkach plynu a najväčšiu krízu v histórii európskeho plynárenstva, nie sme za SZVT schopní a hlavne kompetentní odhadovať ďalší vývoj," konštatoval Obšívaný.

SZVT v súčasnosti združuje 78 výrobcov tepla, pričom na Slovensku pôsobí približne 450 teplárenských spoločností. Dodávky zemného plynu na Slovensko z Ruskej federácie neboli obnovené ani vo štvrtok ráno. Ako informoval Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) naďalej tak trvá stav núdze a aj pre dnešný deň, t.j. 8. január 2009 je potvrdený obmedzujúci odberový stupeň číslo osem.

"Tento stupeň obmedzenia znamená, že priemyselní odberatelia so zmluvne dohodnutým množstvom zemného plynu nad 633 megawattov za rok (nad 60 tis. mil. metrov kubických za rok) musia znížiť odber zemného plynu na úroveň bezpečnostného minima. Pre vykurovanie platí základná vykurovacia krivka č. 1 bez obmedzenia odberu plynu. Dodávky plynu pre domácnosti, zdravotnícke zariadenia, školy a zabezpečenie nevyhnutných potrieb obyvateľstva pokračujú bez obmedzenia," uviedla spoločnosť vo štvrtok ráno v tlačovej správe.

Zásobovanie zemným plynom pre slovenské domácnosti a ostatných odberateľov je naďalej zabezpečené zo zdrojov v podzemných zásobníkov. Podľa SPP dodržanie odberateľskej disciplíny a dodržanie obmedzujúcich odberových stupňov priemyselnými spotrebiteľmi je mimoriadne dôležité pre to, aby mohli zabezpečiť dostatok zemného plynu pre zásobovanie domácností, nemocníc, škôl a nevyhnutných potrieb obyvateľstva.

Dodávky zemného plynu z Ruska na Slovensko sa úplne zastavili v noci z utorka na stredu. Spoločnosť SPP-distribúcia preto vyhlásením obmedzujúceho odberového stupňa č. 8 v stredu ráno obmedzila dodávku plynu pre priemyselných odberateľov. SPP vyhlásil v utorok popoludní stav núdze po tom, čo pre rusko-ukrajinský spor v noci z pondelka na utorok začal dostávať z Ruska o 70 % plynu menej.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu