Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Európski lídri chcú oživiť ekonomiku 200 miliardami eur

BRUSEL - Európski lídri sa v piatok v Bruseli dohodli na tom, že na oživenie hospodárstva Európskej únie (EÚ) použijú balíček v objeme 200 miliárd eur. Balíček má vychádzať z existujúcich národných balíčkov a poskytovať podporu jednotlivým odvetviam vrátane sektorov stavebníctva a automobilového priemyslu.

Rokovania o záchrannom pláne odhalili rozdielne názory Británie a Nemecka, ale počas druhého dňa vyjednávaní sa postoje zmiernili. "Dohodli sme sa na ambicióznom stimulačnom balíčku," povedal na tlačovej konferencii britský premiér Gordon Brown.

Objem pomoci má dosiahnuť úroveň 1,5 percenta hrubého domáceho produktu celej EÚ. Po týždňoch nátlaku na Nemecko zo strany Francúzska a iných krajín, aby viac prispelo k celoeurópskemu stimulačnému balíčku, nemecká kancelárka Angela Merkelová povedala, že Berlín bude študovať možné nové kroky.

Merkelová odmietala veľké finančné injekcie a varovala, že zväčšenie rozpočtových deficitov môže len zaťažiť budúce generácie. Spor o to, či členské štáty EÚ by mali spoločne znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH), čo Nemecko odmieta, sa odložil.

Znenie dohodnutého textu odráža nechuť Nemecka znížiť DPH a hovorí o možnosti zníženia tejto dane v službách náročných na prácu len v tých krajinách, ktoré si to želajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu