Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovensko je podľa HDP na obyvateľa pod priemerom EÚ

BRATISLAVA - Podľa hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa vyčísleného na základe parity kúpnej sily je Slovensko v rámci Európskej únie (EÚ) v skupine krajín, v ktorých je HDP na obyvateľa o 30 až 50 % nižší ako priemer EÚ. V tejto skupine je aj Maďarsko, Poľsko, Estónsko, Lotyšsko a Litva.

Z nových členských krajín sú na tom lepšie Česká republika a Slovinsko, ktoré spolu s Portugalskom a Maltou patria do skupiny, v ktorej je HDP na obyvateľa o 10 až 25 % nižší ako je priemer EÚ. Najchudobnejšie sú Rumunsko a Bulharsko, ktoré v HDP za priemerom zaostávajú až o 60 %. Vyplýva to z údajov za rok 2007, ktoré vo štvrtok zverejnil Eurostat.

Najbohatšou krajinou EÚ je podľa tohto kritéria Luxembursko, ktoré priemer EÚ predstihuje viac ako 2,5-krát. Írsko a Holandsko priemer EÚ predstihujú o 30 až 50 %. Rakúsko, Švédsko, Dánsko, Veľká Británia, Belgicko, Fínsko a Nemecko sú v HDP na obyvateľa o 15 až 25 % nad priemerom.

Priemer EÚ zhruba predstavujú Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Grécko a Cyprus, pričom prvé tri z nich sú tesne nad ním (do 10 %) a ďalšie dve tesne pod priemerom (do 10 %). Štatistický mimoriadne vysoká výkonnosť luxemburskej ekonomiky podľa HDP na obyvateľa je spôsobená čiastočne aj tým, že v krajine pracuje veľký počet ľudí, ktorí denne prechádzajú cez hranice zo susedných krajín.

Títo zamestnanci prispievajú k tvorbe HDP, ale nerátajú sa do počtu obyvateľstva, ktorý slúži na výpočet HDP na jedného obyvateľa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu