Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rast slovenského priemyslu sa v októbri po troch rokoch zastavil

BRATISLAVA - Priemyselná produkcia sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka nezmenila, horšiu výkonnosť zaznamenala naposledy v marci roku 2005. Nižšiu produkciu vykázal automobilový priemysel, ktorý je už dlhší čas ťahúňom hospodárstva.

Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnil Štatistický úrad. Naopak elektronika, ktorá popri automobilovom priemysle patrí k najdynamickejších odvetviam ekonomiky, spomalila v októbri tempo medziročného rastu len mierne, a to na na 21,2 percenta zo septembrových upravených 23,5 percenta.

Produkcia elektrických a optických zariadení tak zo všetkých odvetví rástla opäť najrýchlejšie. Výroba dopravných prostriedkov v októbri klesla medziročne o 12,8 percenta po septembrovom náraste o 5,2 percenta. Svetová finančná kríza postihla automobilový priemysel vo viacerých krajinách, čo sa prejavilo v znížení odbytu vozidiel.

Napríklad slovenský závod automobilky KIA Motors už skôr oznámil, že oproti plánom mierne zníži tohtoročnú produkciu. V krajine majú svoje továrne ešte Volkswagen a PSA Peugeot Citroën. Niektorí slovenskí dodávatelia komponentov pre automobilky už ohlásili prepúšťanie pre pokles zákaziek.

Najvýraznejší medziročný prepad v októbri zaznamenalo spracúvanie kože a produkcia kožených výrobkov, a to o 16,2 percenta. Celkovo priemyselná výroba po očistení od baníctva a výroby a rozvodu energií sa v októbri medziročne nezmenila. V septembri ešte stúpla o 5,9 percenta.

Výroba a rozvod elektriny, plynu a vody sa zvýšila o 0,6 percenta v porovnaní s nárastom o 2,6 percenta v deviatom mesiaci roka. Ťažba nerastných surovín spomalila tempo medziročného poklesu na 2,4 percenta zo septembrových 6,6 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu