Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Košický kraj obmedzí v budúcom roku väčšinu nových investícií

KOŠICE - Košický kraj obmedzí v budúcom roku svoje výdavky na väčšinu nových investícií. Vyplýva to z dnes schváleného rozpočtu, ktorý počíta s dôsledkami svetovej finančnej krízy. Kraj bude v budúcom roku hospodáriť so 182,8 miliónmi eur (5,5 miliardy korún), rovnaké budú aj výdavky.

Samospráva očakáva o 3,3 milióna eur (zhruba 100 miliónov korún) nižšie príjmy, ako pôvodne predpokladala. Novinárom to po schválení rozpočtu povedal predseda samosprávy Zdenko Trebuľa. "Navrhli sme veľmi opatrný rozpočet, s výnimkou havarijných situácií a rozbehnutých investícií sa nepúšťame do žiadnych akcií," uviedol Trebuľa (Smer-SD).

Rozpočet podľa neho ovplyvnila najmä svetová finančná kríza, pre ktorú by mali klesnúť príjmy samosprávy z daní fyzických osôb. Kraj pre nižší výber daní zníži výdavky na nové investície do ciest či škôl, menej peňazí by malo ísť aj na sociálne zariadenia v správe kraja. Obmedzia sa tiež príspevky do kultúry, dodal Trebuľa.

Poslanci schválili aj parametre rozpočtov na roky 2010 a 2011, v ktorých by rozpočty samosprávy mali končiť s prebytkom. Rozpočet schválila veľká väčšina krajských poslancov, podporila ho aj väčšina opozičných členov zastupiteľstva. Hlasovania sa zdržali len niektorí poslanci z SDKÚ-DS.

"V rozpočte nie je žiadna suma na zdravotníctvo a hoci výdavky znižujeme, na chod samotného úradu náklady neklesli," uviedol poslanec zastupiteľstva Viliam Novotný (SDKÚ-DS). Košické krajské zastupiteľstvo má 57 poslancov. Väčšinu v zastupiteľstve má koalícia Smeru-SD a SMK.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu