Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Fronty na eurobalíčky: Mnohé zásoby sú už vypredané

BRATISLAVA - Záujem o štartovacie balíčky eurových mincí je na niektorých poštách a v bankách mimoriadny. Informovali o tom zástupcovia viacerých bánk a pôšt, ktoré ich predávajú. Ľudia na balíčky v hodnote 500 korún (16,6 eura) čakajú miestami v dlhých radoch. Niektoré pobočky už stihli svoje zásoby vypredať.

Balíčky, ktoré obsahujú 45 kusov eurových mincí, majú slúžiť na predzásobenie obyvateľstva eurovou hotovosťou pred vstupom krajiny do eurozóny.

"V jednej našej bratislavskej pobočke sa predalo do 10:30 dvetisíc balíčkov," povedala hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová, podľa ktorej možnosť kúpiť si balíček využili doobeda najmä dôchodcovia. Veľký záujem o balíčky s novou menou zaznamenali aj pobočky Slovenskej pošty. Podľa jej hovorcu niektoré pošty už eurobalíčky vypredali. Zástupcovia bánk a pošty sa zhodli, že väčšina klientov nakupuje viac balíčkov naraz.

"Eurobalíčky sme začali predávať hneď po otvorení, vypredali sa však do 30 minút," povedala vedúca košickej pobočky pošty na ulici Boženy Nemcovej Mária Bobrová. Balíčky si podľa Bobrovej nakupovali najmä starší ľudia.

"Doteraz som eurové mince nemal v ruke, chcel som sa s nimi zoznámiť vopred," uviedol dôchodca Vladimír Drivňák z Košíc, ktorý balíček s mincami na pobočke pošty už nedostal. Drivňák chcel kúpiť prvé európske mince pre seba a svoju manželku.

Zakúpiť si eurobalíček osobne bol aj splnomocnenec vlády pre zavedenie eura Igor Barát. "Stoja tu fronty, za prvé dve hodiny vypredali na malej bankovej pobočke v bratislavskej Petržalke niekoľko sto kusov," dodal.

Národná banka Slovenska (NBS) dala vyrobiť 1,2 milióna balíčkov. Zástupcovia NBS už skôr informovali, že v prípade nedostatku balíčkov s eurovými peniazmi sa ďalšie nebudú objednávať. Podľa skorších vyjadrení centrálnej banky to však nebude pre ľudí znamenať problém, keďže sa bude môcť platiť korunami počas prvých 16 dní budúceho roka. Okrem toho sa bude dať platiť aj platobnými kartami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu