Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vstup do EÚ ovplyvnil ceny potravín viac ako očakávala NBS

BRATISLAVA - Vstup Slovenska do Európskej únie (EÚ) a prijatie Spoločnej poľnohospodárskej politiky mali na ceny potravín a následne aj na celkovú mieru inflácie v prvých štyroch mesiacoch mierne vyšší vplyv ako očakávala Národná banka Slovenska (NBS).

V súčasnosti sa však pod vplyvom konkurencie na trhu znižujú ceny niektorých komodít, ktoré v počiatočnom období pod vplyvom spoločnej poľnohospodárskej politiky únie vzrástli.

"Zhodnotenie koruny relatívne zlacnelo potravinárske produkty zo zahraničia a aj očakávania o dopadoch vstupu do EÚ do spotrebiteľských cien v susedných krajinách sú pomerne nízke, čo môže rovnako zmierňovať rast cien potravín," uvádza sa v správe centrálnej banky o vplyve Spoločnej poľnohospodárskej politiky po vstupe Slovenska do únie na ceny potravín.

Spotrebiteľské ceny potravín sa zatiaľ podľa NBS ešte úplne neprispôsobili očakávaným cenovým úrovniam. V nasledujúcich mesiacoch očakáva centrálna banka najväčší nárast v cenách cukru a výrobkoch z neho - a to okolo 25 %, ako aj pri cenách mlieka a mliečnych výrobkoch okolo 15 %.

Ak by sa ceny potravín pod vplyvom Spoločnej poľnohospodárskej politiky zvýšili už v tomto roku, mala by medziročná dynamika inflácie v decembri dosiahnuť podľa centrálnej banky hornú hranicu programového intervalu na úrovni 7 %. Ak ceny rástli rovnomerne, znamenalo by to podľa banky bánk mierne nižší dopad na celkovú infláciu ku koncu roka.

Podľa NBS ovplyvní trhovú situáciu v EÚ a aj na Slovensku súčasná reforma poľnohospodárskej politiky únie, vrátane poklesu intervenčných cien, obmedzenia podpory exportu a zjednodušenia prístupu na európsky trh výrobcom z iných krajín. "Vplyv Spoločnej poľnohospodárskej politiky na spotrebiteľské ceny potravín by preto mohol v strednodobom časovom horizonte (v rokoch 2006 až 2007) spôsobiť stagnáciu, prípadne aj pokles cien potravín," uvádza centrálna banka.

Na Slovensku bol po Českej republike zaznamenaný po vstupe do EÚ druhý najnižší rast cien potravín. Vyšší rast cien potravín dosiahlo Maďarsko a najvyššou mierou vzrástli ceny potravín v Poľsku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu