Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Slovenské automobilky vyrobia menej áut, ako pôvodne plánovali

BRATISLAVA - Dôsledky svetovej finančnej krízy neobídu ani tri slovenské automobilky, ktoré tento rok podľa Združenia automobilového priemyslu (ZAP) vyrobia menej vozidiel, ako pôvodne plánovali.

Z výrobných liniek ťahúňov slovenskej ekonomiky by malo zísť okolo 600.000 áut. Začiatkom roka pritom firmy počítali so zvýšením produkcie až na 675.000 kusov. "Z hľadiska automobilového priemyslu nebudú dosiahnuté tie predstavy, ktoré boli na začiatku roka," povedal dnes novinárom prezident ZAP Jozef Uhrík po stretnutí s premiérom Robertom Ficom.

Menej objednávok a prípadné prepúšťanie pracovníkov môže postihnúť časť subdodávateľov pre automobilky, dodal. Vlani sa na Slovensku vyrobilo 572.000 automobilov. Na Slovensku sa v uplynulých rokoch usadili tri automobilové koncerny - nemecký Volkswagen, francúzsky PSA Peugeot Citroën a kórejská KIA Motors.

"Keby táto situácia (problémy v dôsledku finančnej krízy) nastala o dva roky pozdejšie, tak by tu bola skoro katastrofa," myslí si Uhrík. Pre krízu v súčasnosti podľa neho nepočítajú s pôvodne plánovaným rozšírením výroby na tri pracovné zmeny PSA ani KIA, určité obmedzenie produkcie už ohlásil aj Volkswagen.

Na rozdiel od výroby sa globálna kríza neprejavila na odbyte nových automobilov na slovenskom trhu. Za prvých desať mesiacov roka sa predalo viac než 80.000 osobných a malých nákladných vozidiel, čo medziročne predstavuje nárast o pätinu.

V západnej Európe a Spojených štátoch pritom v uplynulých mesiacoch zaznamenali pokles záujmu o kúpu nových áut. Podľa Fica zostáva na Slovensku ohrozených asi 2500 pracovných miest, pred niekoľkými týždňami pritom kabinet odhadol ich počet asi na dvojnásobok. "Súčasne je paradoxné, že máme k dispozícii 18.000 voľných pracovných miest. Ten pomer nie je taký zlý," poznamenal premiér. Dodal, že viaceré podniky na Slovensku majú problém skôr zohnať ďalšie pracovné sily, ako by museli siahnuť k ich uvoľňovaniu.

Viaceré firmy na Slovensku už ohlásili prepúšťanie pracovníkov. Podľa informácií Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny je zamestnanosť najviac ohrozená v strojárstve, elektrotechnickom, automobilovom, textilnom a obuvníckom priemysle. Kríza sa zatiaľ negatívne neprejavila na miere nezamestnanosti, ktorá v októbri mierne klesla na 7,51 percenta zo septembrových 7,54 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu