Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Od začiatku novembra ďalších 10 hromadných prepúšťaní

BRATISLAVA - Od začiatku novembra evidujú úrady práce ďalších 10 hromadných prepúšťaní.

O prácu by pritom malo prísť 1 479 zamestnancov. Ako ďalej informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) Ján Sihelský, ohrozených je však ešte ďalších viac ako 550 pracovných miest. Hromadné prepúšťanie by malo nastať v Námestove, Nitre, Žiline, Senici, Revúcej, Prešove, Dunajskej Strede, Ružomberku, Trnave a Partizánskom. Konkrétnych zamestnávateľov Sihelský označiť odmietol.

"Nateraz nie sme v takej mimoriadnej situácii, aby sa s tým slovenský trh práce nevedel vyrovnať," uviedol v súvislosti s avizovanými hromadnými prepúšťaniami generálny riaditeľ ÚPSVR. Priznal ale, že ich je viac ako po minulé roky. Posuny pracovných síl u ťažiskových zamestnávateľov očakáva v prvom alebo druhom kvartáli budúceho roka. Za najviac ohrozené odvetvia označil strojárstvo, ďalej nasledujú elektrotechnický a automobilový priemysel, problémy však môžu mať aj textilné, obuvnícke a sklárske firmy.

Sihelský odmieta spájanie hromadných prepúšťaní výlučne s finančnou krízou. Podľa neho totiž môžu mať spoločnosti na tento krok rôzne dôvody, ako príklad spomenul neúspech v rámci konkurenčného boja. To, či sa prepúšťa kvôli kríze, vedia podľa neho iba samotné firmy. Predpovedať, koľko pracovných miest na Slovensku kvôli kríze zanikne, je podľa neho ťažké, keďže sa situácia mení každý deň.

Generálny riaditeľ ÚPSVR priznal, že hromadné prepúšťanie ohlásila aj spoločnosť, ktorá v minulosti získala investičný stimul. Celkovo však zamestnáva 320 pracovníkov, na stimuly má viazaných 250 miest a plánuje prepustiť iba 25 zamestnancov. Sihelský je vo všeobecnosti presvedčený, že kľúčoví investori svoje zmluvy dodržia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu