Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Minimálna mzda bude od 1. októbra 6 500 Sk

BRATISLAVA - Minimálna mzda na Slovensku sa od 1. októbra zvyšuje zo 6 080 Sk na 6 500 Sk. Hrubá hodinová minimálna mzda tak dosiahne 37,40 Sk namiesto súčasných 35 Sk. Vyplýva to z nariadenia vlády o ustanovení výšky minimálnej mzdy, ktoré sa začne uplatňovať od októbra.

Pri súčasnom odvodovom a daňovom zaťažení čistá mesačná minimálna mzda pre zamestnanca, ktorý si neuplatňuje zníženie sadzby starobného poistenia na nezaopatrené deti, dosiahne 5 629 Sk.

Nárast najnižších miezd vyvolá aj úpravu hranice minimálnych vymeriavacích základov pre výpočet poistného na sociálne poistenie, keďže podľa zákona o sociálnom poistení najnižší vymeriavací základ pre odvody do Sociálnej poisťovne tvorí vždy aktuálna suma minimálnej mzdy.

Minimálna mesačná suma poistného na nemocenské poistenie tak vzrastie z 268 Sk na 286 Sk, najnižšia výška poistného na dôchodkové poistenie sa upraví z 1 749 Sk na 1 869 Sk a na poistenie v nezamestnanosti bude potrebné za budúci mesiac platiť najmenej 130 Sk namiesto súčasných 122 Sk.

Zmena vymeriavacieho základu pre výpočet poistného sa týka všetkých osôb, ktorých vymeriavací základ je do konca septembra nižší ako 6 500 Sk. Poistné na jednotlivé druhy sociálneho poistenia zaplatia samostatne zárobkovo činné osoby a dobrovoľní poistenci z vymeriavacieho základu 6 500 Sk prvýkrát za mesiac október so splatnosťou do 8. novembra 2004. Zvýšenie minimálnych vymeriavacích základov sa vzťahuje aj na zamestnancov, ktorých mesačná mzda je do konca septembra nižšia ako 6 500 Sk.

Upravuje sa tiež hranica na posúdenie vzniku a zániku povinného nemocenského poistenia a povinného dôchodkového poistenia samostatne zárobkovo činných osôb, ktorá sa stanovuje ako 12-násobok aktuálnej sumy minimálnej mzdy.

Samostatne zárobkovo činnej osobe, ktorej príjem za rok 2004 bude vyšší ako 78 tis. Sk, vznikne od 1. júla 2005 povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie. Naopak, samostatne zárobkovo činnej osobe, ktorej príjem bude v tomto roku nižší ak 78 tis. Sk, zanikne povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie 30. júna 2005.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu