Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Minimálna mzda od októbra vzrastie

"Mesačne ma vyjdú nákupy potravín pre celú rodinu na 4- až 5-tisíc SK."

BRATISLAVA - Tak nám obyčajným občanom naša vláda praje. Stará sa o naše vrecká. Po dohode so zamestnávateľmi schválila, aby sa už od budúceho mesiaca zvýšila minimálna mzda v slovenskom hospodárstve z terajších 6 080 Sk na 6 500 Sk. Po zdanení a odvodoch to bude čistého 5 629 Sk. Čo si za tie peniaze pracujúci občan Slovenskej republiky bude môcť dopriať?

Ministrovi práce Kaníkovi minimálna mzda ani nepripadá dôležitá. Podľa neho nemá vplyv na mzdovú úroveň krajín. A navyše ju podľa Kaníka poberajú nanajvýš dve percentá občanov. Podľa niektorých iných zdrojov sú to tri percentá, čo však ešte stále nie je záľaha ľudí. No ak si porovnáme astronomické rozdiely vo výške minimálnej mzdy v rôznych európskych krajinách, čosi to predsa len naznačuje. Prinajmenšom životnú úroveň v štáte.

Výška minimálnej mzdy u nás predstavuje 45 percent z priemerného platu v minulom roku. Ten dosiahol 14 380 Sk. Preto sa najmenšia dovolená odmena za mesačnú prácu od 1. októbra 2004 mení z terajších 6 080 Sk na 6 500 Sk. Hodinová mzda tak vzrastie z 35 korún na 37,40 Sk. Pri súčasných daniach a povinných odvodoch bude čistá minimálna mzda 5 629 Sk.

Čo si za to môže pracujúci slovenský občan kúpiť? Ak je vlastníkom trojizbového bytu, tak už si nekúpi nič. Ani suchý rožok. Ak žije v jednoizbovom byte, ešte mu na stravu zostane. Môže si kúpiť každý deň kurča. Ak si dá radšej zemiakovú diétu, zostane mu aj na mydlo, šampón a kúsok odevu zo "sekáča".

Na lacné topánky však musí šetriť dlhšie. Nesmie telefonovať, využiť kadernícke alebo iné služby a musí chodiť pešo. A nachodí sa, pretože sme počítali s cenami spriemerovanými a aj s lacnejšími veľkopredajňami. A ak pracujúci za minimálnu mzdu ešte aj živí rodinu, potom potrebuje každý mesiac zázrak.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu