Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Zajac nevyzve prezidenta podpísať reformné zákony

"Pán prezident je podľa mňa dostatočne právne erudovaný."

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Rudolf Zajac nebude vyzývať prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby podpísal zákony o zdravotníckej reforme.

"Pán prezident je podľa mňa dostatočne právne erudovaný," konštatoval na pondelňajšej tlačovej besede Zajac.

"Určite nebudem teraz pobehovať po paláci a prosiť ho, aby podpísal," komentoval minister. Podľa neho je prezident najvyššou autoritou republiky a ostatným prináleží ho rešpektovať. Predseda Aliancie nového občana (ANO) Pavol Rusko dodal, že Gašparovič nie je poplatný žiadnej strane. "Nemyslím si, že sa zníži k tomu, aby sa správal tak, ako mu niekto cez médiá odkáže," uviedol Rusko.

ANO podľa Ruska schválením reformy zdravotníctva naplnila svoj predvolebný sľub. Ako predseda aliancie zdôraznil, reformné zákony rúcajú mýtus o bezplatnom zdravotníctve. Ako kľúčový znak reformy Rusko vyzdvihol zvýšenie zodpovednosti pacienta, ale aj lekára a zdravotnej poisťovne.

"Sme presvedčení, že výsledky prídu. Tí, ktorí sú proti reforme, iba strašia občanov. Už v priebehu niekoľkých mesiacov zdravotníctvo začne fungovať omnoho lepšie," vyhlásil Rusko.

Šesticu reformných zákonov schválila Národná rada SR minulý týždeň. Za schválenie hlasovalo vyše 80 poslancov. Do pätnástich dní sa k zákonom má vyjadriť prezident I. Gašparovič. Ak sa ich rozhodne nepodpísať a vrátiť parlamentu na dopracovanie, na prelomenie prezidentského veta bude treba 76 poslancov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu