Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Zajacova reforma: Je to ilúzia, alebo záchrana?

Minister Zajac - autor premyslenej reformy, alebo veľký mág?
Minister Zajac - autor premyslenej reformy, alebo veľký mág?

BRATISLAVA - V NR SR sa bojuje o zdravotnícku reformu. Poslanci sa včera zaoberali šesticou zákonov z dielne ministra Zajaca, ktoré majú zachrániť potápajúce sa slovenské zdravotníctvo.

Vo večerných hodinách podporili dva-zákon o zdravotnom poistení a zákon o zdravotných poisťovniach. Šéf rezortu si tak mohol dočasne vydýchnuť. Bitka však dnes pokračuje.

"Som dojatý. Tento parlament ukázal svoju politickú silu a ukázal svoju politickú vôľu pomôcť občanom Slovenska," dodal Zajac.

V parlamente sa očakávala tvrdá diskusia, ale že sa do rokovania "zapletie" aj mág David Copperfield, to asi nečakal nikto.

Menom známeho kúzelníka si pomohol poslanec strany Smer Pavol Paška. "Ilúzia, ktorú vytvára táto reforma, je lepšia, ako keby ju vytvoril sám David Copperfield," vyhlásil o Zajacových zákonoch.

Podľa Pašku vraj kým mág necháva na pár sekúnd zmiznúť v New Yorku Manhattan, po schválení zákonov v parlamente zmizne majetok zo zdravotníctva. Proti reforme vystúpili viacerí opoziční poslanci.

"Je to ich právo, ale v súvislosti s návrhmi predloženými rezortom zdravotníctva nemožno v žiadnom prípade hovoriť o privatizácii," zdôraznila šéfka koordinácie reformy Alexandra Novotná. Dôjde síce podľa nej k zmene poisťovní a nemocníc na akciové spoločnosti, ale nepôjde o ich prechod do súkromných rúk.

"Tie najväčšie poisťovne, teda Všeobecná zdravotná a Spoločná, zostanú so stopercentnou účasťou štátu, avšak zmení sa v nich systém hospodárenia," priblížila návrh s tým, že poisťovne budú musieť skvalitniť svoju prácu. "V zásade by mal nastať boj o pacienta, napríklad aj zavedením nadštandardných služieb," hovorí Novotná.

Reformné zákony zakotvujú aj zvýšenie platieb štátu za svojich poistencov. Štát bude platiť vo výške štyroch percent priemernej mzdy, čo pri jej raste znamená každoročné zvyšovanie zdrojov približne o tri miliardy korún.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu