Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

USA dosiahli v roku 2008 rekordný rozpočtový deficit

(Zdroj: Jupiterimages)

WASHINGTON - Rozpočtový deficit Spojených štátov amerických dosiahol vo fiškálnom roku 2008, ktorý skončil 30. septembra, rekordnú úroveň 455 mld. USD.

Jeho nárast na uvedenú hodnotu sa pripisuje spomaľujúcemu hospodárstvu, výdavkom na vojenské operácie a úpadku bankového sektora. Informovalo o tom americké ministerstvo financií. Rozpočtový deficit tak prekonal odhady Bieleho domu, ktoré sa v júli tohto roku pohybovali na úrovni 389 mld. USD.

Rozpočtový deficit v roku 2008 bol až trikrát vyšší, ako v predchádzajúcom roku, keď dosiahol úroveň 162 mld. USD. Najvyšší rozpočtový deficit pritom USA doteraz zaznamenali v roku 2004, keď pre znižovanie daní a výdavky spojené s vojnou v Iraku dosiahol objem 413 mld. USD.

Americké ministerstvo financií však vo svojom vyhlásení nerevidovalo odhady deficitu pre rok 2009, ktoré sa v súčasnosti pohybujú na úrovni 482 mld. USD. "Rozpočtový deficit v roku 2008 je len malou ukážkou toho, čo nás ešte čaká, vzhľadom na potrebu intervencie štátu na stabilizáciu finančných trhov a amerického hospodárstva," vyjadril sa Lou Crandall, hlavný ekonóm spoločnosti Wrightson.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu