Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

NBS kritizuje navrhované zmeny v dôchodkových novelách

BRATISLAVA - Národná banka Slovenska (NBS) kritizuje návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý má v budúcom roku zhoršiť bilanciu Sociálnej poisťovne o 4,5 mld. Sk.

"Nemôžeme súhlasiť s materiálom, ktorý v navrhovanej podobe výraznou mierou ovplyvní deficit verejných financií v najbližšom trojročnom cykle a navyše s finančným nekrytým rozpočtom Sociálnej poisťovne, ktorá zodpovedá za výplatu všetkých dôchodkov obyvateľov Slovenskej republiky," uviedla centrálna banka v pripomienkovom konaní k návrhu na zmeny v zákone o sociálnom poistení.

NBS zásadne nesúhlasí s konštatovaním rezortu práce a sociálnych vecí, že kvôli navrhovanej novele zákona by bol rozpočet Sociálnej poisťovne finančne nekrytý a v prípade, ak by bola ohrozená platobná schopnosť poisťovne, táto situácia by sa riešila transferom zo štátneho rozpočtu.

"Predpokladáme, že tento zásadný problém, ktorý výrazne negatívne ovplyvní a prehĺbi deficit celého okruhu verejných financií, bude predmetom detailných analýz a rokovaní so správcom štátnych zdrojov s cieľom nájdenia kompromisného riešenia v otázke navrhovaných úprav dôchodkových dávok od 1. januára 2009," uviedla NBS.

Centrálna banka ministerku práce a sociálnych vecí Vieru Tomanovú žiada, aby vypustila z navrhovanej novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení ustanovenie o tom, že sa pri výpočte poplatkov za správu dôchodkového fondu nezohľadňuje hodnota majetku investovaného do podielových listov otvorených podielových fondov a cenných papierov zahraničných subjektov kolektívneho investovania. Túto pripomienku NBS označila za zásadnú.

"Ide o neodôvodnené administratívne zasahovanie do investičných rozhodnutí dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS), ktoré je v konečnom dôsledku v rozpore so záujmami sporiteľov a poberateľov dávok dosahovať čo najvyššie zhodnotenie pri vysokej miere bezpečnosti zaistenej diverzifikáciou portfólia," upozornila NBS. Podľa centrálnej banky ide o nesystémový prvok, pri ktorom vzniká riziko, že DSS nebude pri rozhodovaní o investičnej stratégii v prvom rade sledovať najlepší záujem sporiteľa a poberateľa dôchodku, ale bude uprednostňovať nákup takého investičného nástroja, ktorého hodnota vstupuje do objemu majetku pre výpočet poplatku za správu penzijného fondu.

NBS tiež odporúča, aby sa zo zákona odstránila povinnosť osôb na rodičovskej dovolenke a opatrovateľov oznamovať Sociálnej poisťovni rozhodnutie o zotrvaní v druhom dôchodkovom pilieri počas starostlivosti o dieťa do šiestich rokov, resp. počas poberania príspevku za opatrovanie. "Táto povinnosť sa nám javí ako zbytočná administratívna záťaž osôb, ktoré svoju vôľu byť zúčastnení v druhom pilieri prejavili už v minulosti, a to podpisom zmluvy o starobnom dôchodkovom sporení," upozornila centrálna banka.

Navrhuje preto, aby sporitelia ako rodičia na rodičovskej dovolenke a opatrovatelia poisťovni oznamovali rozhodnutie o tom, že počas starostlivosti o dieťa do šiestich rokov, resp. počas poberania opatrovateľského príspevku nechcú byť zúčastnení na starobnom dôchodkovom sporení. V súčasnosti musia sporitelia poisťovni, naopak, oznámiť, že chcú byť v druhom pilieri aj počas rodičovskej dovolenky, resp. počas poberania opatrovateľského príspevku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu