Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Poliaci nám závidia prijatie eura, vyhlásil Krawczyk

BRATISLAVA - Väčšina Poliakov závidí Slovákom euro a vysoký ekonomický rast. Uviedol to v pondelok poľský Chargé d´Affaires a.i. Andrzej Krawczyk počas prijatia u ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka. Poľský hosť pritom poukázal aj na to, že jeho krajina s obrovským záujmom sleduje proces prijímania eura na Slovensku.

Poznamenal, že niektorí poľskí odborníci vnímajú Slovensko ako akési "ekonomické laboratórium“. Podľa jeho slov, pritom slovenské výsledky významným spôsobom ovplyvnia aj rozhodnutie o prijatí eura v Poľskej republike. Súčasná poľská vláda pod vedením strany Občianska platforma by chcela k tomuto kroku pristúpiť v roku 2012. Opozičná strana Právo a spravodlivosť však navrhuje až rok 2020.

Ako ďalej vyplýva z informácii zverejnených rezortom hospodárstva, predstavitelia oboch krajín sa na stretnutí zhodli, že slovensko-poľské vzťahy sú nadštandardne dobré. Poukázali však aj na niektoré rozdielne postoje. Ide predovšetkým o otázky energetickej bezpečnosti a privatizácie. "Kým Poľsko vo veľkej miere nedôveruje Rusku a preferuje morské cesty dodávok energetických surovín, Slovensko ako vnútrozemský štát zaujíma konzervatívnejší prístup. V otázke privatizácie je zase poľská vláda liberálnejšia ako slovenský kabinet, ktorý akékoľvek privatizačné ambície zmrazil," uvádza ministerstvo hospodárstva.

Poľsko by sa mohlo po Slovensku stať 17. krajinou, ktorá zavedie spoločnú európsku menu euro. Niektorí analytici sa však obávajú oneskorenia plánovaného zavedenie eura v ďalších krajinách, vzhľadom na spomaľovanie globálnej ekonomiky ako aj ekonomík krajín eurozóny. Poľsko by tak mohlo mať problémy s plnením maastrichtských kritérií stanovených pre zavedenie spoločnej meny.

Určitú dávku neistoty k situácii pridávajú aj niektorí poľskí ústavní právnici, ktorí tvrdia, že Poľsko musí na zavedenie spoločnej meny zmeniť ústavu, pričom konzervatívne strany v parlamente prijatie eura nepodporujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu