Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Nové mobilné pásmo získa Orange, zaplatí zaň 40 miliónov Sk

BRATISLAVA - Nové mobilné pásmo, ktoré je možné využiť napríklad na poskytovanie rýchleho pripojenia na internet, získa spoločnosť Orange Slovensko. V súťaži zaň ponúkla najviac, 40 miliónov korún, a predstihla tak ďalšieho uchádzača Telefónica O2 Slovakia.

ČTK o tom informoval hovorca Telekomunikačného úradu Roman Vavro. Tretieho záujemcu Irish Logic Systems výberová komisia vyradila, pretože firma nesplnila podmienky súťaže.

"Uvedená spoločnosť môže prostredníctvom novej siete prispieť k rozšíreniu ponuky služieb a k zvýšeniu penetrácie širokopásmového prístupu k internetu," uviedol Vavro.

Jediným hodnotiacim kritériom v súťaži, ktorú Telekomunikačný úrad vyhlásil koncom marca, bola ponúknutá cena. Minimálnu platbu za frekvencie úrad stanovil na 30 miliónov korún. Ponuku neúspešného uchádzača Vavro nespresnil, podľa neho ju Telefónica O2 označila za predmet obchodného tajomstva.

Pásmo 870-876/915-921 megahertzov, ktoré v minulosti využívala armáda, je blízke pásmu GSM, ktoré využívajú tradiční poskytovatelia mobilných služieb. Vyžaduje však odlišnú technológiu aj koncové prístroje.

Podľa hovorcu telekomunikačného regulátora sa v pásme 870 megahertzov používa technológia CDMA, ktorú využíva 259 operátorov v stovke krajín sveta. Využíva sa najmä v regióne Ázie, Pacifiku a Spojených štátov. CDMA zariadenia dodáva 111 výrobcov, poznamenal Vavro.

Orange je najväčším mobilným operátorom v krajine, koncom minulého roka evidoval 3,19 milióna klientov. Výnosy spoločnosti, ktorá na Slovensku okrem mobilných služieb poskytuje aj pripojenie na internet a digitálnu televíziu prostredníctvom optickej siete, vlani presiahli 25 miliárd korún. Orange patrí do skupiny France Telecom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu