Piatok7. jún 2024, meniny má Róbert, zajtra Medard

Fico: Kríza môže zasiahnuť aj úspory v II. pilieri

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podľa premiéra Roberta Fica Slovensko nemôže podceňovať súčasnú situáciu na svetových finančných trhoch a jej možný dopad na úspory obyvateľov v rámci druhého dôchodkového piliera. Podľa jeho slov aj experti priznávajú, že ešte nikdy nemali také obavy z recesie a hospodárskej krízy ako v súčasnosti.

"Na jednej strane chceme rešpektovať takmer 1,5 mil. zmlúv, ktoré ľudia podpísali, na druhej strane máme vážne obavy do akej miery môže finančná kríza ovplyvniť úspory týchto ľudí," uviedol R. Fico počas svojho príhovoru na štvrtkovom výročnom zhromaždení delegátov Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK). Vláda má pritom podľa jeho slov povinnosť starať sa o to, aby občania miesto sľubovaných "tučných kont" ako tomu bolo aj pri kupónovej privatizácii, nenašli svoje dôchodkové účty "vybielené".

"Nemôže platiť filozofia, že kto je za DSS-ky je dôveryhodný, ale kto má iný názor je absolútne nedôveryhodný a treba ho jedným "šmahom zlikvidovať". Takúto politiku ja odmietam, pretože nie celkom korektná bola aj kampaň, ktorá naháňala ľudí do druhého piliera," konštatoval premiér. Ako ďalej uviedol podľa zástancov dôchodkovej reformy by sa prostriedky z druhého piliera mali dobre zhodnocovať na kapitálových trhoch, v tejto súvislosti však položil otázku, či sa tak deje. "Zhodnocujú sa tieto obrovské finančné prostriedky vyzbierané od ľudí v rámci kapitálových trhov. Pýtam sa, na akých kapitálových trhoch sa tieto prostriedky zhodnocujú? Je na Slovensku nejaký kapitálový trh, na ktorom sa zhodnocujú prostriedky ľudí?" uviedol Fico.

"Veď my sme predali Slovenský plynárenský priemysel a peniaze teraz používame na vykrytie deficitu Sociálnej poisťovne a peniaze, ktoré ľudia dávajú do fondov sa používajú v zahraničí," dodal premiér. Podľa Fica je preto potrebné sa vážne zamyslieť, či je to proces, ktorý vyhovuje nie tejto vláde, ale či vyhovuje Slovenskej republike ako Podľa Roberta Fica v súčasnosti existuje veľký pesimizmus pokiaľ ide o finančnú krízu a dopady, ktoré sa môžu týkať aj Európy. Upozornil pritom aj na fakt, že Slovensko musí byť v súvislosti s dôsledkami finančnej krízy vo svete viac ako opatrné. Poukázal pritom na nedávne zatvorenie jednej banky v Nemecku v dôsledku krízy na finančnom trhu, ako aj na problémy niektorých britských bánk, ktoré nedostatok kapitálu na pokrytie strát spôsobených finančnou krízou núti upisovať na akciovom trhu dodatočný kapitál.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu