Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

ADSS žiada stiahnutie letáku k druhému pilieru

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny

BRATISLAVA - Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) žiada rezort práce a sociálnych vecí, aby bezodkladne zastavil distribúciu informačných letákov k druhému dôchodkovému pilieru do domácností.

"Informačný leták obsahuje nepravdivé informácie, ktoré poskytujú občanom skreslený obraz o starobnom dôchodkovom sporení," uviedol na tlačovej besede predseda ADSS Peter Socha. Údaj v letáku ministerstva uvádza, že rastové fondy DSS dosiahli vlani zhodnotenie vo výške 0,85 %. "Realite, ktorá sa dá ľahko overiť, zodpovedá hodnota 3,5 %," povedal Socha.

Takéto nepravdivé informácie môžu podľa ADSS nevhodne ovplyvniť správanie sa sporiteľov, poškodiť systém starobného dôchodkového sporenia a v konečnom dôsledku najmä poškodiť záujmy sporiteľov. "Žiadame ministerstvo o bezodkladné oboznámenie verejnosti o chybe, ktorú leták obsahuje a o opravu tejto chyby v letáku" povedal šéf ADSS. Ako pokračoval, asociácia penzijných spoločností už požiadala o vydanie stanoviska aj Národnú banku Slovenska, ktorá dohliada na systém starobného dôchodkového sporenia. "Požiadavku na zjednanie nápravy asociácia doručila vo forme listu aj ministerke práce, sociálnych vecí a rodiny Viere Tomanovej," povedal Socha. Podľa neho je málo údajov k druhému pilieru, ktoré sa dajú jasne overiť. "Zhodnotenie vo fondoch za rok 2007 je prakticky jediný údaj, ktorý sa v letáku dá overiť," dodal.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR distribuuje do takmer dvoch miliónov domácností informačný leták, ktorý má občanom pomôcť pri rozhodovaní sa o zotrvaní v systéme starobného dôchodkového sporenia. Na tlačovej besede o tom minulý týždeň vo štvrtok informovala ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová. "Je povinnosťou rezortu práce poskytnúť občanovi dostatok informácií," povedala. Leták podľa nej vychádza z analýzy výhodnosti zotrvania v druhom dôchodkovom pilieri, ktorú ministerstvo predstavilo koncom februára tohto roka. Celkové náklady na výrobu a distribúciu letákov by podľa ministerky mali predstavovať 1,5 mil. Sk, z toho 990 tis. Sk majú byť náklady na ich tlač.

Ako modelový príklad, ktorý obsahuje aj samotný leták, ministerka uviedla 35-ročného manažéra s hrubým mesačným príjmom 25 tis. Sk. Ak by jeho príjem každý rok stúpol o 3 % a priemerná ročná výnosnosť v druhom pilieri by bola 5 %, z prvého a druhého piliera by po odchode do dôchodku vo veku 62 rokov dostal vyplatené dôchodky v celkovej sume 5,19 mil. Sk. Ak by zotrval len v prvom, priebežnom dôchodkovom pilieri, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa, tá by mu po odchode do dôchodku vyplatila dôchodky v celkovej výške 6,11 mil. Sk. Leták však neobsahuje údaj o tom, akého veku by sa musel dožiť spomínaný manažér, aby sa mu vyplatili dôchodky v uvedených sumách. Ministerstvo práce v letáku skonštatovalo, že uvedený manažér patrí medzi tých sporiteľov, pre ktorých je prvý pilier výhodnejší ako sporenie v druhom pilieri.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu