Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tomanová: Ministerstvo plánuje zmeniť dedenie v druhom pilieri

Ministerka Viera Tomanová
Ministerka Viera Tomanová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo práce plánuje zmeniť systém dedenia úspor z druhého penzijného piliera. Novinárom to dnes povedala ministerka práce Viera Tomanová. Naznačila, že v prípade úmrtia klienta dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS) by sa mala obmedziť možnosť použitia zdedených peňazí.

"Budeme vstupovať do dedenia. (...). Tieto peniaze by mali slúžiť na výplatu dôchodku," povedala Tomanová počas seminára Asociácie dôchodkových správcovských spoločností o dôchodkovom systéme. Bez bližších podrobností dodala, že zdedené úspory z druhého dôchodkového piliera by sa mali odložiť na starobu.

V súčasnosti môžu dediči po smrti sporiteľa použiť zdedené úspory z DSS na čokoľvek, peniaze sa navyše nezdaňujú. V prípade úmrtia klienta DSS dostane všetky nasporené peniaze osoba, ktorú sporiteľ určil v zmluve, prípadne jeho manžel alebo deti či iné osoby.

Platný systém dedenia úspor v druhom pilieri sa podľa dnešného vydania denníka Sme nepozdáva ani šéfovi Sociálnej poisťovne Ivanovi Bernátkovi. Ten nepovažuje za správne, že dôchodkové úspory zosnulého môžu dediči použiť napríklad na nákup elektroniky, poznamenal denník.

Na penzijný účet si Slováci môžu odkladať peniaze časť povinných sociálnych odvodov od roku 2005. V niektorej zo šiestich DSS si v súčasnosti sporí zhruba 1,5 milióna ľudí. Tí po odchode na dôchodok budú dostávať penziu z nasporených peňazí a časť dôchodku zo štátom financovaného priebežného systému. Prvé penzie z druhého piliera sa však začnú vyplácať až o vyše desať rokov, pretože minimálny čas sporenia je stanovený na 15 rokov.

Reforma, ktorú spustila predchádzajúca vláda, má zmierniť vplyv očakávaného horšieho demografického vývoja na dôchodkový systém a hospodárenie štátu. Súčasný kabinet premiéra Roberta Fica presadil viaceré zmeny, keď napríklad umožnil klientom DSS návrat iba do priebežného systému alebo záujemcom, naopak, zapojiť sa do sporenia. Predĺžil tiež minimálny čas sporenia z pôvodných desať rokov, čo opozícia napadla na Ústavnom súde.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu