Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Pozor, dnes sa začína akcia Microsoftu: Vypína nelegálny Windows Vista!

Zobraziť galériu (3)

BRATISLAVA - Spoločnosť Microsoft už na Slovensku začala vojnu proti pirátskym používateľom operačného systému Windows Vista. Tá bude prebiehať cez internet formou aktualizácie. Nový Čas zisťoval, čo používateľov tohto systému čaká, a čo sa udeje, ak je Vista nelegálna. Vistou sa to však nekončí. Podobná aktualizácia sa pripravuje v blízkej budúcnosti aj pre obľúbený Windows XP.

„Microsoft odhaduje, že na Slovensku je miera softvérového pirátstva približne 40 percent zo všetkých inštalovaných softvérov. Nelegálnych Windows Vista je na Slovensku približne 25 percent,“ hovorí Marián Skalický z firmy Microsoft Slovensko. Aktualizácia systému pod názvom Windows Vista Activation Exploit Detection Update sa rozbieha dnes a užívateľovi dáva po nainštalovaní tridsať dní na to, aby svoj operačný systém legalizoval.

„Po nainštalovaní prebehne kontrola, ktorá zistí, či je v počítači program, ktorým by bolo možné obísť povinnú aktiváciu systému. Tento program sa potom z vášho počítača odstráni a používateľa aktualizácia jednoznačne informuje, že jeho systém je nelegálny a ponúkne mu možnosti legalizácie,“ vysvetľuje M. Skalický. V prípade, že je Vista nelegálna, systém bude neustále vyzývať na jej legalizáciu. „Ak to do tridsiatich dní neurobíte, všetky funkcie počítača budú zablokované a užívateľ bude môcť svoj počítač použiť len na aktiváciu legálneho systému,“ dodal Skalický.


Náhľady okien, ktoré signalizujú nelegálny Windows:


Pozor, dnes sa začína
Zobraziť galériu (3)
Pozor, dnes sa začína
Zobraziť galériu (3)


Legálny OS verzus nelegálny OS
 V prípade, že máte legálny softvér správne zatkivovaný, nespozorujete žiadne zmeny v správaní sa systému.
 Ak je systém nelegálny, musíte si zaobstarať OEM licenciu, ktorú si môžete zakúpiť a po zadaní získaného kódu budete môcť vašu Vistu aj naďalej používať. Riešenie je aj v zaobstaraní originálneho operačného systému. Stačí ho na počítač iba nainštalovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu