Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ošípané z farmy v Dolných Semerovciach už usmrtili

NITRA – Všetkých 7 176 ošípaných z farmy dánskeho chovateľa Pigagro, s.r.o. v Dolných Semerovciach v Levickom okrese už pre nákazu morom usmrtili a odviezli do nitrianskej kafilérie.

Teraz budú čistiť a dezinfikovať priestory farmy. „Tie predmety, ktoré sa dezinfikovať nedajú, zlikvidujú. Týka sa to napríklad zvyšného krmiva, liekov a odevov pracovníkov,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Leviciach Ján Števko. Niektoré veci odvezú do kafilérie, iné skončia v kontajneroch na nebezpečný odpad a zlikviduje ich špecializovaná firma.

Veterinár v najbližších dňoch skontroluje všetky ošípané, ktoré chovajú obyvatelia v obci Dolné Semerovce. Náhodné kontroly urobí aj v ďalších obciach, ktoré spadajú do tzv. pásma dohľadu v okruhu tri až desať kilometrov od ohniska nákazy. V Dolných Semerovciach nahlásili občania 36 kusov prasiat a jeden registrovaný chovateľ tu chová 31 prasiat. U toho odobrali aj vzorky krvi, ostatné ošípané čakajú klinické prehliadky. „Veterinár zistí, či zviera prijíma krmivo, či nemá hnačky, zápaly očí, zmeria mu teplotu. Jedným z klinických príznakov moru sú krvavé rany na koži, ušiach,“ hovorí Števko. Nákazy prasiat v obci sa však neobáva, keďže farma je vzdialená zhruba kilometer. Ak by sa mor predsa len potvrdil čo i len u jedného prasaťa v obci, museli by utratiť všetky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu