Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na farme v Jesenskom musia usmrtiť okolo 12-tisíc ošípaných

Majitelia Pigagra musia usmrtiť celý chov.
Majitelia Pigagra musia usmrtiť celý chov. (Zdroj: SITA)

RIMAVSKÁ SOBOTA - Rimavskosobotskí veterinári dnes potvrdili, že klasický mor ošípaných sa rozšíril aj na farme spoločnosti Pigagro v Jesenskom v okrese Rimavská Sobota. Je to po Dolných Semerovciach v okrese Levice už druhá farma tohto dánskeho chovateľa, kde sa mor vyskytol.

Podľa riaditeľa Regionálnej veterinárnej potravinovej správy v Rimavskej Sobote Radoslava Serbáka budú musieť majitelia bezodkladne usmrtiť celý chov, čo predstavuje približne 12-tisíc kusov ošípaných. Rimavskosobotskí veterinári nariadili podľa Serbáka spolu pre 25 obcí do okruhu 10 km od ohniska nákazy opatrenia, ktoré už kuriérmi rozposlali jednotlivým starostom.

Všetci chovatelia sú povinní nahlásiť svoje chovy miestnym samosprávam, čo sa podľa Serbáka nedodržuje. "Podľa môjho názoru svoje chovy nahlasuje približne 20 % chovateľov," povedal. Usmrcovať zvieratá v Jesenskom začnú hneď, ako tento proces skončia v Dolných Semerovciach, čo by malo byť o niekoľko dní. Dánska spoločnosť Pigagro bude môcť začať s novým chovom ošípaných najskôr po 28 dňoch karantény chovných priestorov.

Starosta Jesenského Gabriel Mihályi dnes poobede oficiálne výsledky ešte nemal, ale o nákaze už vie. "Sme v kontakte so štátnymi orgánmi, aj s majiteľmi firmy Pigagro," povedal pre agentúru SITA Mihályi a dodal, že obec je pripravená ihneď zabezpečiť potrebné opatrenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu